12.02.2019 22:55

PSG en Roma hervatten CL sterk na angstvallige start

Wekenlang keken de pure voetballiefhebbers uit naar de hervatting van de Champions League. Deze vond dinsdagavond plaats met de wedstrijden Manchester United – Paris Saint-Germain (0-2) en AS Roma – FC Porto (2-1). Wie had gehoopt op voetbal van het hoogste niveau kwam ernstig bedrogen uit in de eerste helft bij beide duels.

De wedstrijden in Italië en Engeland waren van bedenkelijk niveau, met name aanvallend lieten de vier ploegen ontzettend weinig zien. In de eerste 45 minuten werden er in Rome slechts vijf schoten gelost, terwijl dat in Manchester zes keer gebeurde. Beide aantallen zijn het laagst dit seizoen in alle eerste helften van een Champions League-wedstrijd. Het toont aan hoe angstvallig de vier ploegen begonnen aan de hervatting van hun avontuur in het miljardenbal.

Wedstrijden met de minste schoten in de eerste helft dit CL-seizoen:

• Achtste finale, AS Roma – FC Porto: 5 schoten
  • Achtste finale, Manchester United – Paris Saint-Germain: 6 schoten
  • Poulefase, SSC Napoli – Liverpool FC: 6 schoten
  • Poulefase, Atlético Madrid – AS Monaco: 6 schoten

Belangrijke zege PSG
Pas na de onderbreking kwam het duel tussen Manchester United en Paris Saint-Germain (zonder Neymar en Edinson Cavani) los. Presnel Kimpembe opende de score uit een hoekschop. Voor de centrale verdediger was het een primeur, want de 23-jarige Fransman scoorde nog nooit in de Champions League. Niet veel later viel ook de 0-2, toen het wondertalent Kylian Mbappé scoorde op aangeven van Angel Di María. In de return kunnen de Engelsen bovendien geen beroep doen op Paul Pogba, die na zijn tweede gele kaart met rood van het veld werd gestuurd.

Paris Saint-Germain werd door de zege de eerste Franse ploeg die won op bezoek bij The Red Devils ooit in de Champions League en het bezorgde Ole Gunnar Solskjær de eerste nederlaag als Manchester United-trainer. De 0-2 nederlaag betekende voor Manchester United pas de eerste keer dat het in zijn geschiedenis verloor met een verschil van meer dan één doelpunt in een Europese competitie.

Kleine voorsprong Roma
Ook in de Italiaanse hoofdstad vielen de treffers pas na de onderbreking. Nicolò Zaniolo werd de grote man bij de Romeinen door de volledige productie van twee treffers voor zijn rekening te nemen. Voor de negentienjarige Italiaan waren dat net als voor Kimpembe zijn eerste treffers in de grootste Europese competitie. Met zijn negentien jaar, zeven maanden en elf dagen werd hij bovendien de jongste Italiaan ooit met twee treffers in één Champions League-duel. FC Porto zorgde er ruim tien minuten voor tijd nog voor dat het duel in Portugal nog lang niet beslist is. De Spaanse invaller Adrián maakte het doelpunt: 2-1.