24.02.2019 16:16

PSV ondanks jubileumkaart niet voorbij Feyenoord

PSV en Feyenoord hebben elkaar in het Philips Stadion in evenwicht gehouden. De koploper kwam niet verder dan 1-1. Daardoor verkleinde Ajax, dat met 1-5 won tegen ADO Den Haag, de achterstand op twee punten.

Feyenoord kwam in de tweede helft met tien man te staan nadat verdediger Sven van Beek direct rood kreeg. Een bijzondere rode kaart, want het was de honderdste van Feyenoord in de Eredivisie. Ondanks dit dubieuze jubileum kwam het op voorsprong via Nicolai Jørgensen. Lang duurde dat niet, want enkele minuten later trok Hirving Lozano de stand gelijk.

Feyenoord besloot brutaal te spelen in het stadion van de koploper. In de eerste 45 minuten had PSV maar 37% balbezit. De Eindhovenaren wachtten af en hoopten op de omschakeling. De machteloosheid werd nog het best aangetoond door het aantal balcontacten van de sterspelers. Hirving Lozano raakte voor rust slechts negentien keer de bal, Steven Bergwijn dertien maal. Geen enkele veldspeler had minder balcontacten dan de vleugelaanvallers.

PSV is al liefst 43 wedstrijden ongeslagen in het eigen Philips Stadion. In die 43 wedstrijden boekte het 38 zeges en speelde het nu voor de vijfde keer gelijk. De laatste nederlaag was ironisch genoeg tegen Feyenoord. In 2016 wonnen de Rotterdammers met 0-1 in Eindhoven, dankzij een goal van Eric Botteghin. Later dat seizoen werd Feyenoord landskampioen.

Gepasseerd
Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst passeerde voor het treffen zijn aanvoerder Robin van Persie. De basisplaats van de 35-jarige spits ging ten koste van de scorende Nicolai Jørgensen. Daar zit statistisch gezien wel enige logica achter, want in de zes wedstrijden die Van Persie tegen PSV speelde, scoorde hij geen een keer. Alleen tegen het Engelse Portsmouth vond de all-time topscorer van het Nederlands elftal even vaak niet het net.