27.02.2019 09:49

Ajax wacht zware kluif tegen historisch sterk Feyenoord

De halve finale van de beker staat voor de deur en ditmaal staat er weer een Klassieker op het programma. Feyenoord mag het thuis in De Kuip opnemen tegen Ajax. We blikken vooruit op een aantal bijzondere feiten van deze halve finale.

Waar het voor de Rotterdammers de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is om nog kans te maken op een prijs, zijn de Amsterdammers nog steeds actief op drie fronten: de Eredivisie, KNVB beker en de Champions League. Maar het is de Ajacieden er alles aan gelegen woensdagavond een goed resultaat te boeken in De Kuip. Revanchegevoelens van het met 6-2 verloren duel aan het begin van dit jaar spelen daarbij een rol, maar er is nog iets. De Amsterdammers wachten namelijk alweer negen jaar op een bekersucces. De laatste keer dat de club uit Amsterdam de beker won was alweer in 2010. Nog nooit eerder heeft de club zolang moeten wachten op een succes in de Nederlandse beker. In de tussentijd gingen Feyenoord (2x), Vitesse, FC Groningen, PEC Zwolle, AZ, PSV en FC Twente er met de bekerwinst vandoor. De laatste keer dat de Amsterdammers in de bekerfinale stonden was in 2014. Die finale verloor Ajax met 5-1 van PEC Zwolle.

==> Alle Winnaars van de KNVB beker.

De uitblijvende bekersuccessen van Ajax lijken in het voordeel van Feyenoord. Helemaal als je het thuisvoordeel van de Rotterdammers erbij pakt. De Feyenoorders mogen de laatste jaren ongekend vaak in De Kuip aantreden als het om bekerduels gaat. De laatste keer dat Feyenoord na een loting een uitwedstrijd speelde in de beker was in 2016. Destijds won het met 0-1 van Roda JC. Daar hadden de Rotterdammers wel een verlenging voor nodig.


Van alle twintig KNVB-wedstrijden die Feyenoord sinds het seizoen 2015/2016 afwerkte werden er zeventien thuis gespeeld en slechts drie uit. Dat betekent een percentage van 85 procent. Dat is tien procent meer dan FC Volendam, dat met veel minder wedstrijden op de tweede plaats staat.

Gezien de historie lijkt Feyenoord in het voordeel te zijn voor winst in de halve finale van de KNVB beker. Dat blijkt ook uit de onderlinge resultaten in de beker. Feyenoord schakelde Ajax acht keer uit en de Amsterdammers bereikten zesmaal ten koste van Feyenoord de volgende ronde.

 

 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner