28.02.2019 12:31

Ajax voor eerst in negen jaar dichtbij bekersucces

Woensdagavond stond er een heuse bekerklassieker op het programma in de halve finale van de KNVB Beker. Feyenoord ontving in eigen huis aartsrivaal Ajax. De hoop in Rotterdam was groot, aangezien Feyenoord niet lang geleden nog met 6-2 wist te winnen van de Amsterdammers. Ajax wist zich echter te revancheren voor de ruime nederlaag en won ditmaal met 0-3 in de Kuip. Standaardsituaties wisten het verschil te maken in de eerste halve finale

Openingsfase was voor Feyenoord
In het eerste kwartier was het de thuisploeg dat het beste uit de startblokken kwam. Aanvaller Sam Larsson zag zijn schot tegen de buitenkant van de paal belanden, terwijl Robin van Persie een grote kans niet wist om te zetten in de openingstreffer. Het sterke begin van Feyenoord leverde hierdoor niets op en Ajax kwam beter in het duel. De Amsterdammers wisten enkele keren bijna te profiteren van verdedigingsfoutjes bij Feyenoord. Donny van de Beek schoot naast het doel van Kenneth Vermeer en ook het schot van Hakim Ziyech eindigde niet tussen de palen.

Onterechte hoekschop(pen)
In een gelijk opgaande eerste helft leken beide ploegen niet tot scoren te komen, tot een bizar moment vlak voor rust. Jordy Clasie wist met een geweldige tackle een scoringskans voor Dusan Tadic te voorkomen, de bal ging zelfs via het been van de Ajacied over de achterlijn. Desondanks werd Ajax een hoekschop toegewezen, onterecht. De corner van Ziyech werd vervolgens hard binnen gekopt door verdediger Matthijs de Ligt. Hierdoor kan Ajax met voorsprong de kleedkamer gaan opzoeken. Overigens kreeg Feyenoord ook onterecht een hoekschop cadeau, maar wist daar niet van te profiteren.

Doelpunt vlak na rust
In de rust werd er door beide ploegen niet gewisseld en stonden dezelfde 22 namen op het veld. De Rotterdammers leken nog wat aangeslagen van een achterstand en dit was terug te zien in het spel. De tweede treffer van Ajax kwam wederom uit een hoekschop. Nadat Feyenoord de bal niet goed wist weg te werken kwam de bal voor de voeten van Nico Tagliafico. De Argentijn twijfelde geen moment en liet Vermeer kansloos.

Doodsteek voor Feyenoord
In de 64e minuut werd de halve finale beslist en kwam Ajax op een 0-3 voorsprong (overigens is dit het gemiddelde aantal doelpunten per klassieker). Een counter van de Amsterdamse ploeg eindigde uiteindelijk bij Donny van de Beek, die beheerst de derde treffer wist te noteren. Doelman Vermeer leek overigens niet helemaal vrijuit te gaan bij het doelpunt. Feyenoord probeerde nog een slotoffensief eruit te persen, maar dit leverde geen treffers meer op.

Eredivisie
Feyenoord zal zijn vizier nu moeten richten op de derde plaats in de Eredivisie, een plek dat recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Europa League (blz 71). De voorsprong op nummer vier AZ is drie punten. Ajax maakt nog altijd kans op het landskampioenschap en kijkt tegen een achterstand van twee punten aan op koploper PSV.

Willem II – AZ
De tweede halve finale zal donderdagavond (20:45 uur) worden gespeeld in Tilburg. Willem II neemt het in eigen huis op tegen AZ. De Alkmaarse ploeg kan voor de derde keer op rij de finale bereiken van de KNVB Beker. Vorig weekend won Willem II nog met 2-1 van AZ en ook in Alkmaar wisten de Tilburgers de volle drie punten te pakken (0-2).