02.03.2019 19:08

Deze 4 spelregels worden volgend seizoen doorgevoerd

De internationale spelregelorganisatie IFAB heeft vier nieuwe spelregels bedacht, die per volgend seizoen zullen ingaan. Bij de jaarlijkse vergadering kwamen het muurtje, hands, tijdrekken en de doeltrap aan bod.

1. Aanvallers in het muurtje
Het is een veelvoorkomende tactiek: de aanvallende partij 'versterkt' het verdedigende muurtje door er zelf ook in te gaan staan. De muur wordt zo weliswaar groter, maar dat is juist om de tegenpartij te ontregelen. Aanvallers creëren een gat door de muur uit elkaar te duwen, het zicht van de doelman wordt beperkt en de slagingskans van de vrije trap wordt zo vergroot. Vanaf het seizoen 2019/2020 is dat verleden tijd: aanvallers moeten op minimaal één meter afstand van de muur blijven.

2. Voordeel van hands
Opzettelijk hands of niet? Het is een discussie die vanaf volgend seizoen een stukje minder gevoerd hoeft te worden. Wanneer de bal de hand heeft geraakt en daar een doelkans uitkomt, zal de scheidsrechter ten alle tijden een vrije trap toekennen aan de verdedigende partij.


Lees ook: Zirkzee in bloedvorm: 4 goals in 2 dagen voor Bayern München


3. Tijdrekken bij wissels
Een speler die naar de kant wordt gehaald voor een wissel, moet vanaf volgend seizoen de kortste weg naar de zijlijn afleggen. Nu moet de speler nog naar de middenlijn sjokken, om daar door de invaller te worden afgewisseld. Dat gaat vaak gepaard met tijdrekken, zeker als de afstand naar de vierde official groot is. Door de afstand naar de zijlijn zo kort mogelijk te houden, is er ook minder ruimte voor tijdrekken.

4. Doeltrap buiten de zestien
Bij de opbouw vanaf een doeltrap moet de bal nu nog eerst buiten het zestienmetergebied komen, alvorens een speler de bal mag aanraken. Wordt de bal wel binnen het strafschopgebied aangeraakt, mag de doeltrap over worden genomen. Deze regel is vanaf volgend seizoen verleden tijd. De bal mag na de doeltrap overal op het veld worden beroerd, óók binnen het strafschopgebied.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner