03.03.2019 17:27

Rode rand VAR: nu al meer rood dan vorig jaar

De VAR drukt onmiskenbaar zijn stempel dit seizoen in de Eredivisie. Naast het controleren van doelpunten, helpt de videoscheidsrechter ook bij het uitdelen van rode kaarten. En die laatste invloed is niet gering: er zijn nu al meer spelers het veld uitgestuurd dan vorig seizoen.

Bij FC Groningen tegen VVV-Venlo toonde scheidsrechter Serdar Gözübüyük zondagmiddag in eerste instantie een gele kaart aan VVV'er Moreno Rutten, maar de verdediger werd er naar het bekijken van de videobeelden er toch direct uitgestuurd. Vlak voor tijd moest ook Ritsu Doan het veld verlaten na twee keer geel, al kwam daar geen inbreng van de VAR aan te pas. Het waren al de 51ste en 52ste rode kaart van het seizoen, waarmee het aantal van vorig seizoen nu al ruim is gepasseerd. Toen werden er over 34 speelrondes 47 rode kaarten getrokken.

De scheidsrechter moeten nog wel flink met rode kaarten blijven strooien om het recordaantal te bereiken. In het seizoen 2011/2012 werden er liefst 81 spelers het veld uitgestuurd. Dat waren er nipt meer dan in de seizoenen 1979/1980 en 2009/2010. In de jaren werd de rode kaart 79 keer getoond door de Nederlandse arbiters.


Lees ook: VIDEO: ex-Eredivisionisten meteen los in de MLS


Discussie blijft
Gözübüyük gaf dus in eerste instantie geel aan Rutten, maar na de videobeelden rood. FOX Sports-analisten Ronald de Boer en Arnold Bruggink vonden de charge van Rutten hooguit een gele kaart waard. De interpretatie van de arbiter zal zeker rondom rode kaarten een belangrijke rol blijven spelen, ondanks de aanwezigheid van videobeelden. Rutten had zelf nooit verwacht dat hij het veld moest ruimen. "Als je een wedstrijd gaat terugkijken in slow-motion, weet ik zeker dat er meer rode kaarten vallen. Vonden De Boer en Bruggink het geel? Ja, die hebben zelf op het veld gestaan. De scheidsrechters zijn tegenwoordig zo jong, die hebben zelf vaak niet meer op het veld gestaan", zegt de verdediger tegenover FOX.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner