06.03.2019 14:15

Stam wordt vijfde speler/trainer in dienst van top drie

Feyenoord heeft Jaap Stam aangesteld als trainer voor het nieuwe seizoen. De 46-jarige oefenmeester staat sinds de winterstop voor de groep bij PEC Zwolle, maar verlaat die Overijsselse club dus al na een half jaar.

Stam, die voor twee jaar heeft getekend in Rotterdam, wordt de vijfde persoon die bij alle drie de traditionele topclubs (PSV, Ajax en Feyenoord) werkzaam was als speler of hoofdtrainer. De voormalig mandekker brak internationaal door als speler van PSV, rondde zijn carrière af in Amsterdam en wordt dus na de zomer hoofdtrainer in Rotterdam. Daarmee is hij de opvolger van Ronald Koeman, de laatste speler/trainer van de drie topclubs.

De vijf spelers/trainers die in dienst waren van PSV, Ajax én Feyenoord:

  1. Hans Kraay Sr.
  2. Arie Haan
  3. Ruud Geels
  4. Ronald Koeman
  5. Jaap Stam (vanaf aankomende zomer)

Stam, die in zijn loopbaan als speler uitkwam voor Willem II, PSV, Manchester United, Lazio Roma, AC Milan en Ajax en 66 Oranje-interlands speelde, is blij met de kans om trainer van Feyenoord te worden: "Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij PEC Zwolle, maar voor elke ambitieuze trainer geldt dat als de kans zich voordoet om bij een club als Feyenoord te gaan werken, je daar heel serieus over gaat nadenken." In Rotterdam wordt Stam de opvolger van Giovanni van Bronckhorst, die de meest succesvolle trainer ooit is bij Feyenoord. Gio won met zijn club tweemaal de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal, maar het hoogtepunt was het landskampioenschap in het seizoen 2016/17.

Als trainer begon Stam zijn carrière als assistent bij PEC Zwolle. Vervolgens was hij in dienst van Ajax waar hij de verdedigers van de jeugd, de beloften en het eerste elftal trainde om vervolgens hoofdtrainer van Jong Ajax te worden. Bij het Engelse Reading FC waren vervolgens successen in het eerste jaar (bijna gepromoveerd naar de Premier League) en tegenslagen in het tweede jaar (vechten tegen degradatie naar het derde niveau). 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner