19.03.2019 09:30

Hoe startte Oranje de afgelopen 6 kwalificaties?

Voor het Nederlands elftal begint donderdag de kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap van 2020. Oranje treedt dan aan tegen Wit-Rusland, maar hoe verging het de ploeg de laatste jaren tijdens de eerste wedstrijd van een kwalificatiereeks? 

Na het misgelopen EK 2016 begon het Nederlands in september 2016 aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland. Daarin startte het met een uitduel tegen Zweden. Dat duel was achteraf illustratief voor de kwalificatiecampagne van Oranje. Het eindigde in 1-1, door een blunder van Kevin Strootman en onterecht afgekeurde treffer van Bas Dost. Een valste start dus voor de ploeg van Danny Blind, die deze niet meer te boven kwam. Oranje plaatste zich uiteindelijk niet voor de eindronde.

Ook in de kwalificatiereeks daarvoor, die voor het EK van 2016, kende Nederland geen goed begin. Onder leiding van Guus Hiddink ging Oranje met 2-1 onderuit bij Tsjechië. Lange tijd leek het 1-1 te eindigen, maar in blessuretijd ging Daryl Janmaat flink in de fout. Daarvan profiteerde Václav Pilař, waardoor Nederland de kwalificatiereeks direct met een achterstand begon. De achterstand werd niet meer ingehaald, want het EK werd niet bereikt door Oranje. In de vier kwalificatiecampagnes daarvoor startte Oranje wel altijd met een zege. 

De eerste Oranje-duels van de laatste zes kwalificatiecampagnes: 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner