21.03.2019 22:35

Na 7 jaar Oranje-zege in eerste duel in kalenderjaar

Het Nederlands elftal is de kwalificatiereeks voor het Europees Kampioenschap van 2020 uitstekend begonnen. De ploeg van Ronald Koeman won in De Kuip met 4-0 van Wit-Rusland. Het betekende eveneens de eerste overwinning tijdens de eerste interland van Oranje van een nieuw kalenderjaar.

De laatste keer dat het Nederlands elftal een jaar met een zege begon, was in 2012. Destijds zegevierde de ploeg onder leiding van Bert van Marwijk met 2-3 bij Engeland. Alle zes de openingswedstrijden van een nieuw kalenderjaar die volgden, eindigden allemaal in een gelijkspel of een nederlaag. Ook vorig seizoen, onder leiding van Koeman. Destijds werd ook geoefend tegen Engeland. Door een treffer van Jesse Lingard zegevierden de Engelsen in de Johan Cruijff ArenA (0-1).

• 2019: Nederland-Wit-Rusland 4-0

Oranje startte het duel met Wit-Rusland uitstekend, want na 51 seconde had Memphis Depay de bal al tegen de touwen. Dat was overigens geen record, maar wel de snelste treffer sinds 26 maart 2005. Toen scoorde Phillip Cocu al na 38 seconde in het duel met Roemenië. Ook Georginio Wijnaldum kwam tegen de Wit-Russen voor rust op het scorebord, op aangeven van Depay.

Na rust maakte de Olympique Lyon-aanvaller zijn tweede van de avond, al was dat niet het meest opvallende moment. Kenny Tete baarde opzien met zijn extreem korte invalbeurt. De rechtsback kwam in de 68e minuut binnen de lijnen, maar tijdens zijn eerste sprint, nog geen zestig seconde later, raakte hij al geblesseerd aan zijn hamstring en verliet hij het veld.

Oranje moest door met tien man omdat er al drie keer was gewisseld, maar in de problemen kwam het niet meer. Depay raakte bovendien nog bij zijn vierde doelpunt betrokken, want na zijn twee treffers gaf hij ook zijn tweede assist van de avond. De aanvaller schoot hard voor het doel, waarna het voor Virgil van Dijk een koud kunstje was om de eindstand te bepalen: 4-0.