22.03.2019 10:00

De 5: laatste interlands tussen Nederland en Duitsland

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het aankomende kwalificatieduel met Duitsland voor het Europees Kampioenschap van 2020 kijken we naar de vijf onderlinge resultaten van Nederland tegen de oosterburen.

2018 – winst in UEFA Nations League poule
In de laatste groepswedstrijd van de UEFA Nations League had Oranje minstens een gelijkspel nodig om de UEFA Nations League-poule te winnen. Lange tijd leek het er niet op dat de ploeg van Ronald Koeman dat ging lukken in de Veltins-Arena (Gelsenkirchen). Tot vijf minuten voor het einde stond Oranje namelijk met 2-0 achter, maar door treffers van Quincy Promes en Virgil van Dijk wipte de ploeg op miraculeuze wijze toch over Frankrijk heen in de groep. Daardoor speelt Nederland aankomende zomer de finalerondes van de UEFA Nations League. 

2018 – Oranje raakt in flow tegen Duitsers
Het debuutjaar onder Koeman startte niet heel wervelend, met onder meer een nederlaag tegen Engeland en gelijke spelen tegen Slowakije en Italië. Pas na de zomerse onderbreking kwam Oranje in een flow en deze werd ingezet tegen Duitsland tijdens het UEFA Nations League duel. In de Johan Cruijff ArenA mazzelde Nederland in de openingsfase, maar daarna wervelde het langs de ploeg van Joachim Löw. Het werd 3-0 door treffers van Van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. 

2012 – doelpuntloos gelijkspel
In een vriendschappelijk duel onder leiding van Louis van Gaal speelde Oranje in 2012 met 0-0 gelijk tegen Duitsland. Nederland, dat met spelers als Ricardo van Rhijn, Ruben Schaken en Kenneth Vermeer in de basisopstelling speelde, wilde graag de nare smaak van het onderlinge treffen van een paar maanden daarvoor wegspoelen met een overwinning. 

2012 – Duitsland duwt Oranje naar exit
De Duitsers hadden het Nederlands elftal tijdens het EK van 2012 namelijk pijn gedaan. Nadat Oranje het openingsduel van het toernooi had verloren van Denemarken, moest de ploeg van Bert van Marwijk winnen van de Duitsers om uitzicht te houden op kwalificatie voor de kwartfinale. Mario Gomez dompelde Nederland echter in rouw, want met twee goals zorgde hij voor een 2-1 overwinning voor Die Mannschaft. 

2011 – kansloos oefenduel in Duitsland
Een half jaar voor het EK van 2012 oefende Nederland nog tegen Duitsland in het Volksparkstadion (Hamburg). De voortekenen waren toen al niet goed, want de ploeg van Löw walste over Van Marwijk's Oranje heen. De inmiddels bij de nationale ploeg afgeserveerde Thomas Müller opende de score, waarna Miroslav Klose en Mesut Özil ook op het scorebord kwamen. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner