24.03.2019 10:17

Kuip-magie voor Oranje zet schrikbarend af tegen Arena

Het Nederlands elftal treedt zondagavond tegen Duitsland aan in de Johan Cruijff Arena, maar maakt meer kans op een goed resultaat in Rotterdam. Na de zege op Wit-Rusland van vrijdagavond (4-0) zet Oranje daar de beste ongeslagen reeks ooit neer.

In 2002 begon een reeks van al 25 ongeslagen wedstrijden in De Kuip, die tot de dag van vandaag nog stand houdt. De laatste nederlaag in het stadion van Feyenoord dateert van 11 oktober 2000. In het kader van de WK kwalificatie zegevierde Portugal met 0-2 op de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. Mede dankzij die nederlaag liep Oranje de eindronde in Japan en Zuid-Korea mis.

Het duurde vervolgens tot 2002 tot het Nederlands elftal zou terugkeren in De Kuip. Spanje kwam op bezoek, werd met 1-0 verslagen en de magische reeks werd op die dag ingezet. Na die zege op de Spanjaarden keerden nog 24 tegenstanders zonder drie punten terug naar huis uit Rotterdam. De laatste veertien wedstrijden werden zelfs stuk voor stuk gewonnen door het Nederlands elftal.

Langste ongeslagen serie in een stadion

  • 25 wedstrijden: 2002 - nu (De Kuip)
  • 25 wedstrijden: 1967-1982 (De Kuip)
  • 17 wedstrijden: 1996-2004 (Johan Cruijff Arena)


Lees ook: Slechts 3 Europese teams doen het beter dan PSV


Het gebeurde dus al één keer eerder dat Oranje een dergelijke serie wist neer te zetten. Tussen 1967 en 1982 bleef het Nederlands elftal ook 25 wedstrijden op rij ongeslagen in Rotterdam. De serie werd toen gestuit door Frankrijk, dat in een vriendschappelijke interland met 1-2 won. De huidige selectie onder leiding van Ronald Koeman kan op 10 oktober de ongeslagen reeks uitbreiden en alleen aan kop komen. Noord-Ierland mag dan in het kader van de EK kwalificatie niet uit Rotterdam vertrekken met de volle buit.

Makkelijkere tegenstanders?
De Kuip-magie wordt door criticasters nogal eens gebagatelliseerd onder het mom dat de makkelijkere tegenstanders naar dat stadion komen, terwijl de sterke landen worden ontvangen in Amsterdam. Met Frankrijk (twee keer), Spanje en Duitsland zijn er zeker sterke tegenstanders naar De Kuip gekomen, maar in Amsterdam staan daar Engeland, Duitsland (twee keer), Italië (twee keer), Frankrijk (twee keer), België en Spanje tegenover. Overigens verloor Oranje in de Johan Cruijff Arena dan weer wel van onder meer de Verenigde Staten en IJsland, niet de meest aansprekende tegenstanders.

De ongeslagen reeks in De Kuip gaat terug tot 2002, dus de laatste 25 wedstrijden werden daar in een tijdsbestek van 19 jaar gespeeld. Voor hetzelfde aantal wedstrijden in Amsterdam hoeven we maar terug tot 2012. De KNVB had een duidelijke voorkeur voor de Arena als locatie voor wedstrijden van het Nederlands elftal, omdat voormalig directeur Bert van Oostveen de bereikbaarheid en verouderde faciliteiten van De Kuip laakte. Onder diens opvolger Eric Gudde is de monopoliepositie van de Arena opgeheven, wat goed nieuws is voor Oranje. Het winstpercentage in Rotterdam ligt vele malen hoger dan in Amsterdam.

Laatste 25 duels in De Kuip en de Arena:

  • De Kuip: 20 winst, 5 gelijk, 0 nederlagen, 80% winstpercentage
  • Arena: 11 winst, 6 gelijk, 8 nederlagen, 44% winstpercentage

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner