24.03.2019 11:28

Zelfs Gibraltar verkeerd in betere vorm dan Duitsland

Het jaar 2018 was er een om heel snel te vergeten voor Duitsland. Die Mannschaft werd als wereldkampioen van de troon gestoten en behaalde ook buiten de eindronde slechte resultaten. Dwergstaat Gibraltar kende zelfs een betere vorm.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw speelde vorig jaar dertien wedstrijden. De hoop was dat er daarvan een heleboel op het WK werden gespeeld, maar dat bleef beperkt tot drie duels in de groepsfase. Alleen van Zweden werd op de valreep gewonnen (2-1). In de Nations League ging het niet veel beter. Zonder een enkele zege degradeerde Duitsland uit een poule met Nederland en Frankrijk.

Buiten die officiële wedstrijden speelde Duitsland ook vriendschappelijk. Zes stuks in 2018, waarvan er alleen van Saoedi-Arabië, Peru en Rusland werd gewonnen. In totaal werden er dus vier zeges gepakt in dertien wedstrijden, een winstpercentage van dertig procent. Als we alleen kijken naar de wedstrijden waarin er iets op het spel stond, is de winstratio zelfs maar veertien procent.

De vorm van Duitsland in 2018:

  • Officiële wedstrijden: 1 zege, 2 remises, 4 nederlagen, 14% winstpercentage
  • Totaal: 4 zeges, 3 remises, 6 nederlagen, 30% winstpercentage

On-Duitse cijfers
Deze crisis van de Duitse nationale ploeg hing allesbehalve in de lucht. Een jaar eerder, 2017, werd er zelfs geen enkele wedstrijd verloren. Toen lag het winstpercentage in officiële wedstrijden nog op 91 procent. Alleen Chili wist in de Confederations Cup een puntje te pakken (1-1), maar die prijs werd uiteindelijk wel prooi voor de ploeg van Löw. In de WK kwalificatie werden alle zes de wedstrijden winnend afgesloten.

Hoe anders ziet de wereld er nu uit voor Duitsland. Na het slechte kalenderjaar 2018, werd ook het nieuwe jaar niet begonnen met een zege. Tegen Servië (1-1) was Manuel Neuer nog maar de enige wereldkampioen in het basiselftal, maar het harde doorselecteren van Löw leidde niet tot een zege.

Voor Duitsland is het zaak deze tendens snel om te draaien, want de statistieken zijn Duitsland-onwaardig. Voetbaldwerg Gibraltar - nummer 194 op de wereldranglijst - behaalde een hoger winstpercentage dan Duitsland. Dat land won drie van de zeven wedstrijden, wat neerkomt op een winstpercentage van bijna 43 procent. Die zeges waren de eerste overwinningen in de voetbalgeschiedenis van Gibraltar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner