26.03.2019 15:00

Barça heeft met Nike veruit beste gelddeal in Europa

De voetbalwereld draait de laatste jaren enorm om geld. Transferbedragen en shirtsponsoren worden steeds hoger. Ook de shirtleveranciers betalen steeds meer geld om hun logo op de shirts van de beste voetbalclubs te laten drukken.

Nike en Adidas zijn al jaren de grote spelers als shirtleveranciers, maar ook Puma (van onder meer Arsenal FC) en New Balance (Liverpool FC) timmeren aan de weg. Daarnaast heb je ook nog de traditionelere merken als Umbro (Schalke 04, PSV) en Kappa (SSC Napoli). De afgelopen jaren had Manchester United met Adidas de beste deal in handen. De Engelse club krijgt van de Duitse shirtleverancier 86,1 miljoen euro per seizoen, maar de eerste plaats is nu in handen van FC Barcelona.

Astronomische deal Barça
De Catalaanse club, die Nike op de borst heeft pronken, krijgt het ongelooflijke bedrag van liefst 155 miljoen euro per seizoen. Dat is in de huidige markt een astronomisch bedrag. Ter vergelijking: Real Madrid krijgt ruim honderd miljoen euro per jaar minder. Ook clubs als Tottenham Hotspur, Arsenal FC, Liverpool FC, Juventus en Paris Saint-Germain krijgen gezamenlijk nog minder (de deals van die clubs samen bedraagt 140 miljoen euro) van hun leveranciers dan FC Barcelona alleen. Arsenal FC heeft in Adidas wel een nieuwe leverancier gevonden en ontvangt vanaf 2019/20 liefst 70 miljoen euro per jaar.

Man City naar Puma
De verwachting is dat de bedragen van de shirtleveranciers de komende seizoenen alleen maar verder zullen stijgen. Zo staan bijvoorbeeld Manchester City en Atlético Madrid niet eens in de top tien van clubs met het hoogste bedrag. De Engelse en Spaanse grootmacht krijgen nu respectievelijk 13,8 en 7,1 miljoen euro per jaar van Nike. Manchester City zal echter vanaf 2019/20 overstappen op Puma en een jaarbedrag van liefst 76 miljoen euro ontvangen.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner