31.03.2019 12:20

Internationals van Ajax meer vermoeid dan die van PSV

De interlandperiode is weer voorbij en dus maken we ons op voor de spannende strijd in de Eredivisie. De competitie hervat direct met een cruciaal duel voor de titel: Ajax ontvangt zondagmiddag PSV in de Johan Cruijff ArenA.

De warming-up voor Ajax - PSV:

De Amsterdammers hebben deze maanden een voller programma dan de Eindhovenaren, want de ploeg van Erik ten Hag zit langer in het TOTO KNVB bekertoernooi en speelt nog in Europees verband voor de Champions League. Elke minuut meer of minder kan van belang zijn in de titelstrijd en dus hebben wij een overzicht gemaakt van hoeveel speeltijd de spelers van PSV en Ajax kregen in de afgelopen interlandperiode. 

PSV – uitgeruste basisploeg
De beoogde basiself van PSV (gebaseerd op de elf spelers die de meeste minuten maakten dit Eredivisie-seizoen) is redelijk uitgerust. Zo kregen Daniel Schwaab, Nick Viergever, Jorrit Hendrix en Angeliño helemaal geen uitnodiging van de nationale ploeg en bleven Jeroen Zoet en Pablo Rosario bij Oranje negentig minuten op de bank. Dat zijn zes spelers die volledig zijn uitgerust. Daarnaast kreeg Hirving Lozano rust in de tweede wedstrijd van Mexico. Bij PSV was Denzel Dumfries met 158 speelminuten namens Oranje de actiefste speler tijdens de interlandperiode. Ook Steven Bergwijn en Gastón Pereiro kwamen flink in actie (beiden 135 minuten). De beoogde basis van PSV speelde in totaal 511 minuten, terwijl alle spelers uit de A-selectie (die dit seizoen in de Eredivisie speelden) 933 interland-minuten maakten.

Ajax – minutenvreters en rustpakkers
Hakim Ziyech ging geblesseerd de interlands in en liet het duel met Malawi aan zich voorbijgaan. Voor het treffen met Argentinië reisde hij wel af naar Marokko, maar uit voorzorg werd hij toch aan de kant gehouden. Dat gebeurde ook met Nicolas Tagliafico, al speelde de linksback daags daarvoor wel het volledige oefenduel met Venezuela. Naast Ziyech was Donny van de Beek de enige beoogde basisspeler die niet in actie kwam afgelopen interlands. Ronald Koeman hield de middenvelder tegen Wit-Rusland en Duitsland op de bank.

Van de overige spelers die Erik ten Hag het vaakst opstelt in de Eredivisie, speelde het grootste gedeelte maximaal één wedstrijd: André Onana, Noussair Mazraoui, Lasse Schöne, David Neres en Dušan Tadić. Het Oranje-trio Matthijs de Ligt, Daley Blind en Frenkie de Jong werd echter niets ontzien. Koeman stelde het drietal in beide wedstrijden volledig op, waardoor zij afgelopen dagen 180 minuten speelden. De Ajacieden die tegen PSV waarschijnlijk aan de aftrap verschijnen, speelden deze interlandperiode gezamenlijk 997 minuten (inclusief bankzitters: 1338 minuten). Dat is een stuk meer dan de PSV'ers. 

  • 1 - 90 | aantal gespeelde minuten
  • 0 | niet ingevallen/geen minuten gemaakt
  • – | niet opgeroepen 
  • ? | karakteristieken onbekend

Helaas zijn er van enkele wedstrijden geen karakteristieken bekend (in het overzicht aangeduid met een vraagteken). Zo speelde Jong Oranje (met onder meer Perr Schuurs, Donyell Malen en Cody Gakpo) tegen Egypte u23, Tsjechië u21 (Michal Sadílek) tegen Mexico u20 en Nederland u20 (Noa Lang en Dani de Wit) twee vriendschappelijke duels. Van die wedstrijden zijn er geen gegevens bekend. Bij Ajax missen vier spelers speelminuten, bij PSV drie spelers. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner