05.04.2019 10:00

De 5: spelers met de meest gescoorde vrije trappen ooit

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Lionel Messi scoorde afgelopen week een fenomenale vrije trap tegen Villarreal CF en is inmiddels een echte specialist met 47 vrije trappen. Ronaldo maakte er zelfs 53 tot op heden. Echter moet beide spelers het nog altijd afleggen tegen de grootste vrije trappen-monsters ooit. Hier de vijf spelers die de meeste vrije trappen maakten in hun carrière. 

1 – Juninho Pernambucano: 77 vrije trappen
Wat Juninho in zijn loopbaan allemaal heeft laten zien aan vrije trappen is van ongekende klasse. De Braziliaanse middenvelder die wereldfaam maakte bij het Franse Olympique Lyon (hij speelde er van 2001 tot en met 2009) scoorde in zijn carrière liefst 77 vrije trappen. Geen speler op de wereld scoorde vaker een vrije trap dan Juninho. En de wijze waarop hij de doelpunten maakte, was vaak schitterend. Soms met de binnenkant, maar meestal met de wreef. Geniet hieronder van zijn dertig mooiste vrije trappen ooit. 

2 – Pelé: 70 vrije trappen
Pelé wordt gezien als één van de beste voetballers aller tijden. De Braziliaanse aanvaller won ontzettend veel prijzen, waaronder driemaal het Wereldkampioenschap met het Braziliaans elftal. Pelé, die vrijwel zijn gehele loopbaan speelde voor Santos FC maakte namelijk duizelingwekkend veel doelpunten: in totaal 1283. Daar had hij 1363 wedstrijden voor nodig. Dat de spits dus in dit lijstje staat, is niet geheel verwonderlijk. In zijn carrière vond hij zeventig keer het net uit een directe vrije trap. 

3 – Ronaldinho – 66 vrije trappen
In 2007 baarde Ronaldinho namens FC Barcelona-speler opzien door een vrije trap onder de muur door te schuiven. Het was in het Champions League-duel met Werder Bremen. "Ik had gegokt dat de spelers van Bremen zouden springen. We wisten dat ze grote mensen in de muur hebben staan. We hebben deze week ook veel geoefend op een lage bal door de muur", liet hij na afloop weten. Het was één van de 66 vrije trappen die de legende maakte in zijn loopbaan. Daarmee staat hij op de derde plaats aller tijden. 

4 – David Beckham – 65 vrije trappen 
Op de vierde plaats, met één vrije trap minder dan Ronaldinho, staat David Beckham. De Engelsman stond te boek als een speler met een fabelachtige trap. Deze etaleerde hij regelmatig met een fijne voorzet of met een heerlijke vrije trap. Eén van de meest omstreden goals was die in 2001 tijdens het WK kwalificatieduel tegen Griekenland. Tijdens het WK van 1998 werd hij de schlemiel door klungelig rood te pakken tegen Argentinië in de kwartfinale. Dat werd hem nooit echt vergeven door de Engelse fans en pers. Door zijn treffer tegen de Grieken, waarmee hij Engeland een direct ticket voor het WK 2002 bezorgde, maakte hij alles goed. 

5 – Diego Maradona – 62 vrije trappen 
Iemand die veel minder bekend stond als vrije trappen specialist dan David Beckham was Diego Maradona. Wel is hij één van de beste voetballers aller tijden en maakte hij met enige regelmaat een doelpunt uit een standaard situatie. Vooral in zijn periode bij FC Barcelona en SSC Napoli was hij een grote meneer. In totaal maakte Maradona 62 vrije trappen in zijn loopbaan. 

* Ook Víctor Antonio Legrotaglie hoort in dit rijtje thuis, maar van de Argentijn, die nooit zijn geboorteland verliet, is niet exact bekend hoeveel vrije trappen hij heeft gemaakt. Het meest gehoorde getal is 66, maar onduidelijk is of dat een officieel getal is. Daarom is hij in dit lijstje buiten beschouwing gelaten. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner