06.04.2019 12:04

Effectiefste spelers van de Eredivisie ontmoeten in Tilburg

De wedstrijd tussen Willem II en Ajax van zaterdagavond in Tilburg is niet alleen een ontmoeting tussen twee clubs in vorm, maar ook tussen twee spelers in vorm. Hakim Ziyech en Alexander Isak hebben de minste minuten nodig voor een goal of assist van de gehele Eredivisie.

Ajax jaagt op het kampioenschap, Willem II is nog volop in de strijd voor een ticket om Europees voetbal. De play-off-plaats is maar twee punten verwijderd voor de Tilburgers, dezelfde achterstand die Ajax op de koppositie ziet. Naast de belangen op de ranglijst kent het duel nog een persoonlijke trekpleister. Ziyech en Isak zijn de doorslaggevende spelers en verzorgen gemiddeld in minder dan negentig minuten een goal of assist. Ook Klaas Jan Huntelaar en Luuk de Jong zijn in gemiddeld één wedstrijd doorslaggevend.

Minuten per goal of assist:

  1. Hakim Ziyech 79
  2. Alexander Isak 84
  3. Klaas Jan Huntelaar 86
  4. Luuk de Jong 87
  5. Robin van Persie 91
  6. Steven Bergwijn 98
  7. David Neres 100
  8. Hirving Lozano 106
  9. Dušan Tadić 109
  10. Kasper Dolberg 109


Lees ook: Salah troeft alle Liverpool-legendes af met 50ste goal


Ajacieden en PSV'ers domineren in de top tien, waar Isak van een niet-top drie club hoog tussen prijkt. De huurling van Borussia Dortmund kwam in de winterstop naar Willem II en leverde vervolgens in tien wedstrijden tien goals en drie assists.

Ziyech wordt bij volgers van Ajax nog weleens een gebrek aan rendement verweten, maar zijn statistieken tonen het tegenovergestelde. De spelmaker staat derde op de MVP-ranking met veertien doelpunten en elf assists. Alleen Bergwijn bereidde vaker een doelpunt voor, maar die was dan weer wel minder vaak zelf trefzeker.

Ook het rendement van Dolberg is opvallend. De Deen steekt dit seizoen niet in goede vorm en wordt vaak gepasseerd door trainer Erik ten Hag. De 21-jarige aanvaller kreeg veertien basisplaatsen en viel zeven keer in. In de 1309 minuten die hij speelde - alleen de vaste elf basisspelers kwamen vaker in actie - was hij goed voor tien goals en twee assists. Gemiddeld komt hij tot hetzelfde rendement als de bewierookte Tadić.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner