07.04.2019 11:46

Duo Ziyech-Tadić jaagt op productie Suárez-Pantelić

Ajax bereikte zaterdagavond de magische grens van honderd competitiedoelpunten dit seizoen. Hakim Ziyech (één goal) en Dušan Tadić (twee assists) kwamen opnieuw in de statistieken van het wedstrijdverslag tegen Willem II (1-4).

Beide spelers zijn in de top drie van het MVP-klassement te vinden met hun grote aandeel in de doelpuntenproductie van Ajax. Tadić maakte twintig treffers en gaf tien assists en staat eerste op de lijst. Ziyech volgt na Luuk de Jong met Vijftien doelpunten en elf assists. De Ajacieden zijn bij meer dan twintig goals direct betrokken, het was alweer even geleden dat Ajax twee spelers in de ploeg had die dat ook presteerden.

In het seizoen 2009/2010 bereikte Ajax voor de laatste keer - tot zaterdagavond - de grens van honderd doelpunten. Toen hadden Luis Suárez en Marko Pantelic een aanzienlijk aandeel in de uiteindelijke 106 doelpunten. Suárez werd topscorer (34) en koning van de assist (17) van de Eredivisie. Zijn kompaan in de voorhoede, Pantelić, kwam tot zestien treffers en negen assists.


Lees ook: Messi grijpt record in La Liga: meeste competitiezeges


Dat het huidige Ajax de totale productie uit 2009/2010 gaat overschrijden in de resterende vijf wedstrijden lijkt zeer reëel. Maar het duo Ziyech-Tadić moet wel nog flink gaan aanzetten. De Ajacieden moeten nog twintig doelpunten of assists geven om op gelijke hoogte te komen. Wanneer Ziyech een doelpunt van Tadić voorbereidt, gaat het natuurlijk wel hard.

Zeldzaam snel op 100
Vijf competitiewedstrijden voor het einde heeft Ajax de magische grens van honderd goal al bereikt. Die mijlpaal is al vele malen bereikt (Ajax zelf al veertien keer), maar de snelheid waarmee de ploeg van Erik ten Hag zich naar de honderd goals schoot is wel uniek. De laatste ploeg die vijf wedstrijden voor het einde al op honderd stonden was PSV in het seizoen 1987/1988. De teller stokte destijds op 117 doelpunten aan het eind van de rit.

Het absolute doelpuntenrecord staat op naam van Ajax in het seizoen 1966/1967. Onder leiding van Rinus Michels werden er toen 122 goals gemaakt. Met het huidige moyenne van 3,44 doelpunten per wedstrijd gaan de Amsterdammers op 117 uitkomen, dus er zal nog een schepje bovenop moeten om het Ajax van Michels te evenaren.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner