16.04.2019 11:45

Ontslagen Rutten slechtste Anderlecht-coach deze eeuw

Fred Rutten (56) is per direct geen trainer meer van de Belgische topclub RSC Anderlecht. De Nederlandse oefenmeester stond pas sinds januari van dit jaar onder contract in Brussel en had de recordkampioen dertien duels onder zijn hoede.

Daarin heeft hij een ontzettend slechte indruk achter gelaten. Vooral de magere prestaties in de play-offs voor het landskampioenschap verliepen desastreus voor Rutten en RSC Anderlecht. De eerste drie duels werden verloren, terwijl het treffen met Standard Luik werd gestaakt omdat de fans van RSC Anderlecht vuurwerk het veld opgooiden. Standard Luik stond bij het moment van staken op een 2-0 voorsprong, mede door een heerlijke vrije trap van Ajax-aanwinst Răzvan Marin (klik voor video). 

Deze eeuw presteerde geen trainer slechter dan Rutten bij de Belgische grootmacht. Onder leiding van de oud-trainer van onder meer PSV, Feyenoord en Vitesse verloor RSC Anderlecht zes keer (inclusief het gestaakte duel met Standard) en won het slechts vijfmaal. Twee keer eindigde een RSC Anderlecht-duel onder leiding van Rutten in een gelijkspel. Gemiddeld behaalde de nummer vijf van de competitie slechts 1,13 punten onder Rutten.

De RSC Anderlecht-trainers deze eeuw met gemiddeld minste punten per duel:

  1. Fred Rutten – 1,13 punten
  2. Hein Vanhaezebrouck – 1,44 punten
  3. Besnik Hasi – 1,85 punt

De magere prestaties van de Nederlander zijn reden geweest voor het ontslag, dat in goed overleg tot stand is gekomen. Als RSC Anderlecht het niet voor elkaar krijgt om bij de eerste vijf (van de zes teams in play-offs I) clubs te eindigen, loopt de Brusselse ploeg voor het eerst in 55 jaar Europees voetbal mis. Dat wil de clubleiding van RSC Anderlecht voorkomen en dus is Rutten aan de kant geschoven. 

"De directie apprecieert het werk dat Fred heeft geleverd in moeilijke omstandigheden. Zijn fair play-houding ten opzichte van RSC Anderlecht laat ons toe het sportieve project van volgend seizoen in optimale omstandigheden voor te bereiden", liet technisch directeur Frank Arnesen weten. "We gaan in de beste verstandhouding en met wederzijds respect uit elkaar. We wensen Fred veel succes in zijn verdere carrière."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner