23.04.2019 22:40

De Ligt op één na jongste Ajacied met 75 Eredivisie-duels

Door de speelminuten van Matthijs de Ligt tegen Vitesse heeft de mandekker een fraaie mijlpaal bereikt. De nog altijd maar negentienjarige centrale verdediger van Ajax speelde tegen de Arnhemmers (4-2 zege) Eredivisie-wedstrijd 75. 

De Ligt debuteerde in november van 2016 tegen sc Heerenveen (0-1 overwinning) in de Eredivisie. Met zijn 19 jaar en 254 dagen is hij de tweede jongste Ajacied die de mijlpaal van 75 wedstrijden heeft bereikt. Alleen Gerald Vanenburg was met zijn 19 jaar en 63 dagen nóg net iets jonger. Op Daley Blind na is De Ligt bovendien dit seizoen de Ajax-speler met de meeste speelminuten in de Eredivisie. Blind speelde drie minuten meer dan De Ligt bij de ploeg van Erik ten Hag.

Door de vier doelpunten heeft Ajax een nationaal record overgenomen van AZ '67. De Amsterdammers hadden voor het duel met Vitesse dit seizoen 156 treffers gemaakt in alle officiële wedstrijden, na dinsdagavond staat het op 160 goals. De Alkmaarders maakten in het seizoen 1980/81 namelijk 158 doelpunten. Dat was tot op heden het hoogste aantal goals voor een Nederlandse club in alle wedstrijden in één seizoen. 

Hakim Ziyech, Matthijs de Ligt en Dušan Tadić (twee goals) kwamen namens Ajax op het scorebord. De treffers van de Serviër kwamen allebei vanaf de strafschopstip. Daardoor staat Tadić al op negen gemaakte strafschoppen, het hoogste aantal sinds Marco van Basten in 1985/86 (ook 9). Vitesse zag Navarone Foor en Oussama Darfalou scoren. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner