26.04.2019 10:00

De 5: laatste titelstrijden die op de slotdag beslist werden

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu het definitief is dat de Eredivisie op de laatste speeldag wordt beslist, kijken we naar de laatste vijf seizoenen waarin de slotspeelronde de beslissing heeft gebracht.

1: 2016/17 – Feyenoord en Ajax
Twee jaar geleden leek Feyenoord in de voorlaatste speelronde het landskampioenschap te pakken op bezoek bij SBV Excelsior, maar de Rotterdammers gingen plotseling hard onderuit (3-0). Daardoor was er in theorie nog een kans voor Ajax om kampioen te worden, maar dat was buiten Dirk Kuyt gerekend. De routinier maakte er zijn heus titelfeest van door in de kampioenswedstrijd een hattrick te produceren (3-1). Dat er de week daarvoor nog punten werden verspeeld, maakte niet uit. In de sterren stond geschreven dat Feyenoord die dag kampioen zou worden, voor de eerste keer sinds 1998/99. 

2: 2015/16 – PSV en Ajax
De laatste wedstrijd van het seizoen 2015/16 is één van de meest pijnlijke, recente herinneringen van Ajax op sportief gebied. De Amsterdammers zouden wel even winnen van laagvlieger De Graafschap. De bus was immers al bestickerd met 'Landskampioen 2015/16', maar de ploeg van Frank de Boer struikelde over het De Graafschap van Bryan Smeets. Omdat PSV in Overijssel wél gewoon won van PEC Zwolle (1-3) overkwam de ploeg van Phillip Cocu het ongelooflijke: niet Ajax maar PSV werd landskampioen. 

3: 2010/11 – Ajax en FC Twente
Ajax kijkt liever terug naar 15 mei 2011, toen het de derde ster verzilverde in een onderlinge kampioenswedstrijd met FC Twente. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd stonden De Tukkers nog bovenaan met 71 punten, terwijl de Amsterdammers er 70 hadden. Een week daarvoor had FC Twente na verlenging (3-2) nog de beker gewonnen ten koste van Ajax, maar de ploeg van De Boer nam sportieve revanche door in de kampioenswedstrijd met 3-1 te winnen. Ajax had tot dan toe zeven jaar moeten wachten op de titel.

4: 2009/10 – FC Twente en Ajax
Een jaar eerder streden beide ploegen eveneens samen om het landskampioenschap. Ook toen had FC Twente voor de laatste speelronde één punt meer. Ondanks de 1-4 overwinning van Ajax op NEC Nijmegen werd de ploeg uit Enschede kampioen, aangezien zij op bezoek bij NAC Breda geen fout (0-2 zege) maakten. Een groots volksfeest barste los, het was voor FC Twente namelijk de eerste landstitel ooit in de clubgeschiedenis in de Eredivisie. 

5: 2007/08 – PSV en Ajax
In 2008 had PSV een voorsprong van drie punten op Ajax bij het ingaan van de laatste wedstrijd. Hoewel het nipt was, pakten de Eindhovenaren wel gewoon de zege tegen Vitesse. De Arnhemmers werden met 0-1 verslagen door de ploeg van Sef Vergoossen. Als PSV een misstap had begaan, had de schaal naar Amsterdam gemoeten. Adrie Koster zag zijn Ajax namelijk met 5-1 winnen van Heracles Almelo, maar dat was niet genoeg voor de landstitel. 

Memorabel einde van 2006/07 – PSV, Ajax en AZ
Omdat de meest heftige slotspeelronde net buiten deze top vijf valt, schenken we hier toch nog even aandacht aan. In 2006/07 had AZ voor de laatste wedstrijd evenveel punten als Ajax en PSV (alledrie 72 punten). De Alkmaarders, onder leiding van Louis van Gaal, hadden het beste doelsaldo maar stonden onder hoogspanning tegen SBV Excelsior. In Kralingen ging het dan ook met 3-2 onderuit. Ajax had vervolgens de beste papieren. De ploeg won ook met 0-2 bij Willem II, maar dat was niet genoeg voor de titel. PSV poetste namelijk in de thuiswedstrijd tegen Vitesse het doelsaldo weg door met 5-1 te winnen. Niet AZ en niet Ajax, maar PSV werd in 2007 de zeer verrassende landskampioen.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner