03.05.2019 10:00

De 5: laatste winnaars van de TOTO KNVB beker

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de naderende TOTO KNVB bekerfinale tussen Willem II en Ajax (zondag 18.00u) blikken we terug op de laatste vijf edities.

2018: Feyenoord
Toen Dirk Kuyt terugkeerde bij Feyenoord in 2015/16 pakte hij in zijn eerste seizoen direct de TOTO KNVB beker. Ruim twee jaar later keerde in de vorm van Robin van Persie wéér een Feyenoord-legende terug naar De Kuip. De voormalig speler van Arsenal FC en Manchester United wist eveneens direct in zijn eerste seizoen een hoofdprijs te pakken, door de bekerfinale van AZ Alkmaar te winnen. Mede door een treffer van Van Persie (3-0, ook Nicolai Jørgensen en Jens Toostra scoorden) vierde Feyenoord zijn dertiende bekerwinst. 

2017: Vitesse
Twee seizoenen geleden wonnen de Arnhemmers onder leiding van Henk Fraser de TOTO KNVB beker ten koste van AZ Alkmaar. De oefenmeester werd vervolgens wel aan de kant geschoven door de clubleiding van Vitesse, terwijl hij die ploeg destijds aan de enige prijs op het hoogste niveau uit de clubgeschiedenis hielp. De grote man in de finale was Ricky van Wolfswinkel, die in de laatste tien minuten tweemaal scoorde (0-2). 

2016: Feyenoord
Bij aanvang van de TOTO KNVB bekerfinale van 2016 tegen FC Utrecht was de laatste prijs van de Rotterdammers al acht jaar geleden (bekerwinst tegen Roda in 2008). Feyenoord kende een zwaar seizoen, maar deze kreeg alsnog een fraai slot toen de club, met de teruggekeerde Dirk Kuyt in de ploeg, de Domstedelingen versloegen met 2-1. Doelpuntenmakers namens Feyenoord waren Michiel Kramer en een eigen doelpunt van FC Utrecht-doelman Filip Bednarek.

2015: FC Groningen
Trainer Erwin van de Looi bracht heel FC Groningen in extase door de club aan de bekerwinst te helpen. Dat deden de Groningers in de finale tegen PEC Zwolle. Een treffen tussen twee subtoppers uit de Eredivisie, maar de Trots van het Noorden was overduidelijk de betere ploeg in eindstrijd. Onder leiding van de creatieve middenvelder Albert Rusnák, tegenwoordig uitkomend in de Verenigde Staten namens Real Salt Lake, pakte FC Groningen de prijs. De middenvelder uit Slowakije was verantwoordelijk voor beide treffers: 2-0

2014: PEC Zwolle
De KNVB beker leek aan het einde van 2013/14 een prooi voor Ajax. De ploeg speelde immers tegen 'het nietige' PEC Zwolle, maar de Overijsselse club gaf de Amsterdammers een gigantische oorwassing. Nadat Ajax op 1-0 was gekomen door Ricardo van Rhijn leek er geen vuiltje aan de lucht. Na een groot vuurwerkincident waarbij het spel lang stil lag, draaide het wedstrijdbeeld compleet. De ploeg van Ron Jans overdonderde Ajax door de stand nog voor rust in Zwols voordeel te keren. Ryan Thomas en Guyon Fernandez maakten er beiden twee, waardoor PEC Zwolle met een 4-1 voorsprong de kleedkamers opzocht. Vlak na de onderbreking maakte Bram van Polen aan alle onzekerheid een eind door de 5-1 te maken. 

> Klik hier om alle KNVB beker winnaars te bekijken. <

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner