08.05.2019 15:45

CL-inkomsten van Ajax overstijgen mogelijk jaaromzet

Sportief gezien gaan de prestaties van Ajax in de Champions League de wereld over, maar het Europese avontuur betekent financieel gezien ook uitstekend nieuws voor de Amsterdammers. Sterker nog, als het Tottenham Hotspur verslaat, overstijgt Ajax haar jaaromzet van vorig jaar. 

Het prijzengeld, wat al absurd en historisch hoog was, is na het bereiken van de halve finale gestegen tot ruim negentig miljoen euro. Dat bedrag is opgebouwd door startpremies, premies voor plaatsing volgende knockout-rondes, de plek van Ajax op de coëfficiëntenlijst, recettes voor thuiswedstrijden en televisiegelden.

Inkomsten van Ajax tot op heden in de Champions League: 

  • Premies bereiken t/m halve finale: 45,5 miljoen euro
  • Startpremie – 15,25 miljoen euro
  • Marketpool – 2,5 miljoen euro
  • Recettes – 10 miljoen euro
  • Coëfficiêntenlijst – 18,9 miljoen euro
    Totaal – 92,15 miljoen euro

Als Ajax zich na woensdagavond Champions League-finalist mag noemen, ontvangt het nog eens vijftien miljoen euro vanuit de UEFA aan premies. Daarmee komt de ploeg op ongeveer 97 miljoen euro. Dat ongelooflijke bedrag overstijgt zelfs de jaaromzet van vorig seizoen. De hoofdstedelingen hadden vorig jaar namelijk een omzet van 92 miljoen euro. 

* Het prijzengeld voor Ajax vanuit de groepsfase loopt zeer waarschijnlijk verder op. Bij een gelijkspel wordt namelijk 1,8 miljoen euro uitgekeerd aan twee ploegen, zodoende is er een overschot van 900.000 euro per gelijkspel. Omdat er 22 gelijke spelen waren in de groepsfase blijft er liefst 19,8 miljoen euro over is. Dat bedrag wordt onder de 32 deelnemers verdeeld. Het bedrag dat Ajax hiervan krijgt uitgekeerd, is nog niet bekend.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner