06.06.2019 11:45

Dit kan de KNVB verdienen bij Nations League-succes

Het Nederlands elftal treedt donderdagavond aan in de halve finale van de UEFA Nations League A tegen Engeland. De KNVB hoopt dat de ploeg van Ronald Koeman de eindstrijd haalt, mede omdat het financieel veel oplevert.

Het sportieve aspect is natuurlijk altijd het belangrijkste, maar voor bonden is het financieel eveneens aantrekkelijk om ver in het toernooi te raken. Deelnemen aan Divisie A, de groepsfase waarin de ploeg van Ronald Koeman speelde tegen grootmachten Frankrijk en Duitsland, betekende al dat de Nederlandse voetbalbond een bedrag van 2,25 miljoen euro mocht bijschrijven. De groepszege van het Nederlands elftal verdubbelde dat bedrag nog eens, waardoor er al 4,5 miljoen euro in het laatje werd gebracht.

De prijzenpot wordt pas echt gespekt in de finalerondes. De Nations League-winnaar verdient namelijk een bedrag van 6 miljoen euro, de verliezend finalist krijgt 4,5 miljoen euro. Het land dat de troostfinale wint en dus derde wordt, neemt een bedrag van 3,5 miljoen euro mee naar huis. De nummer vier pakt de kleinste prijs: 2,5 miljoen. Als Oranje de finale haalt, treedt het aan tegen Portugal. Dat land versloeg woensdagavond namelijk Zwitserland. Mocht Nederland dan ook de finale winnen, eindigt de KNVB na de hele Nations League met een flinke zak geld: €10,5 miljoen euro.

Prijzengeld UEFA Nations League A:

 • Definitieve bedragen van de KNVB:
  Deelname divisie A: €2,25 miljoen
  Groepswinst divisie A: €2,25 miljoen
   
 • Optionele bedragen voor de KNVB:
  Vierde plaats finaleronde: €2,5 miljoen
  Derde plaats finaleronde: €3,5 miljoen
  Tweede plaats finaleronde: €4,5 miljoen
  Eerste plaats finaleronde: €6 miljoen

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner