09.06.2019 23:10

Nieuwe achterstand komt Oranje dit keer niet te boven

Nederland heeft de finale van de Nations League met 1-0 verloren van Portugal. Onder leiding van bondscoach Ronald Koeman kwam Oranje al voor de tiende keer op achterstand, wat de ploeg zondagavond fataal werd.

In een zeer gezapige eerste helft kwam het Nederlands elftal niet tot één doelpoging. Daarentegen kon Portugal ook weinig uitrichten, al was de regerend Europees kampioen wel de betere ploeg met twaalf schoten richting de goal van Jasper Cillessen. Na rust kwam Oranje wat beter in de wedstrijd, maar was het Gonçalo Guedes die het gastland op voorsprong zette: 1-0.

Oranje kwam wel vaker op achterstand sinds Koeman aantrad als bondscoach. In liefst tien van de vijftien interlands werd het eerste doelpunt gemaakt door de tegenstander van het Nederlands elftal. Geen reden voor paniek, aangezien Nederland zes maal de achterstand ongedaan maakte. Tegen Portugal werd de opgelopen schade wel fataal.

• Engeland: 3-1

Onder leiding van bondscoach Fernando Santos is Portugal aan de winnende hand. De Portugees werd in 2014 na het WK in Brazilië bondscoach, waarna er inmiddels twee van de vier grote toernooien zijn gewonnen: EK 2016 en Nations League 2019. De Confederations Cup 2017 en WK 2018 waren een minder groot succes. Maar twee van de 41 interlands werden binnen de reguliere speeltijd verloren. Ook Oranje kon de Santos-code niet kraken.