17.06.2019 15:17

Chinees talent na 55 seconden gewisseld door regelgeving

Junjie Wen zag bij de wedstrijd tussen Tianjin Tianhai en Henan Jianye op het hoogste Chinese niveau al na 55 seconden het bord met zijn rugnummer omhoog gaan. Geen blessure, maar Chinese regelgeving was de reden van de wissel.

Wen begon in de basis bij hekkensluiter Tianjin Tianhai, maar een echte kans kreeg hij niet van trainer Xiangfu Shen. Van de Chinese bond moeten clubs minimaal één speler jonger dan 23 jaar opstellen aan de aftrap, waar Wen met zijn 22 jaar aan voldoet. In de regels staat verder niet hoelang een speler op het veld moet staan, waardoor trainer Shen het talent gebruikte om de reglementen te omzeilen.

Het was niet voor het eerst dat Wen na extreem korte speeltijd weer naar de kant werd gehaald door zijn trainer. In mei kwam hij na 85 minuten in het veld, maar bleef zijn speeltijd beperkt tot twee minuten. Na een rode kaart voor een teamgenoot was Wen opnieuw de schlemiel die werd opgeofferd.

Ook andere spelers krijgen het te verduren van de wisseldrang van de trainer. Zo verving Wen tegen Guangzhou R&F - waar Mousa Dembélé speelt - de net ingevallen Zhen Ma. Ma stond toen nog geen drie minuten in het veld.

Chinese bond wil koopgekte tegen gaan
Chinese clubs strooiden met vele miljoenen om Europese sterren naar de competitie te halen. Die gekte was de Chinese voetbalbond een doorn in het oog, waardoor de bond zich genoodzaakt zag in te grijpen. Jeugdige talenten mochten niet door buitenlandse spelers in de weg worden gezeten, waardoor er altijd minimaal één speler onder de 23 jaar aan de aftrap moet verschijnen.

Daarnaast mogen er maximaal drie buitenlandse spelers worden opgesteld vanaf de eerste minuut. Een Europees/Zuid-Amerikaans sterrenelftal opstellen is niet meer mogelijk. Desondanks verkassen er nog altijd Europese topspelers naar China, maar die worden niet langer opgekocht door één club.

Recente inkomende transfers in de Super League:

  • Marek Hamšík naar Dalian Yifang FC
  • Mousa Dembélé naar Guangzhou R&F
  • Marouane Fellaini naar Shandong Luneng

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner