26.06.2019 08:56

Cillessen tekent als vijfde Nederlander bij Valencia

Jasper Cillessen heeft zijn transfer van FC Barcelona naar Valencia CF afgerond. De doelman gaat als vijfde Nederlander aan de slag in de Zuid-Spaanse stad. Voorgangers hadden daar bijna allemaal een goede tijd.

Faas Wilkes was de eerste avonturier die voor Valencia koos. Tussen 1953 en 1956 speelde hij 62 wedstrijden in de Primera División, stuk voor stuk basisplaatsen. In die duels maakte hij 62 doelpunten. Alle spelers die hem volgden wisten niet zo vaak het net te vinden voor de club die toen ook al in het schitterende Mestalla voetbalde.

Vervolgens ging Johnny Rep met drie Europa Cups I met Ajax en een WK-finale met Oranje op zak naar Valencia. Hij speelde er twee seizoenen vrijwel alles, maar de WK-topscorer van het Nederlands elftal trok vervolgens verder naar Frankrijk. Rep kwam tot 22 doelpunten bij Valencia.

Het duurde dertig jaar voor de derde Nederlander naar Valencia ging: Patrick Kluivert. De spits is de uitzondering op de regel dat Nederlanders een goede tijd hebben in Valencia. Na een niet al te succesvolle tijd bij Newcastle United kon Kluivert zijn carrière ook geen nieuw leven inblazen in het voor hem bekende Spanje, na eerder bij FC Barcelona gespeeld te hebben. Eén competitiewedstrijd mocht Kluivert in het shirt van Valencia in de basis starten.

De laatste Nederlander en degene met de meeste wedstrijden is Hedwiges Maduro. In liefst zes seizoenen kwam hij tot 102 optredens in La Liga, wat mede door blessureleed niet verder opliep. De voormalig middenvelder laat zich nog geregeld zien in Mestalla en is daar ook geliefd.

En nu is daar de transfer van Cillessen naar Valencia, die als vijfde Nederlander aan de slag gaat. Bij FC Barcelona stond hij in de pikorde achter Marc-André Ter Stegen en bij de nummer vier van Spanje hoopt hij wel als eerste doelman onder de lat te staan. De laatste wedstrijd van Cillessen in het shirt van Barça was de bekerfinale tegen uitgerekend zijn nieuwe werkgever. Cillessen komt binnen bij de bekerwinnaar als verliezend finalist (1-2).

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner