28.06.2019 10:00

De 5: duurst uitgaande Eredivisie-transfers ooit

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week behandelen we de vijf duurst uitgaande transfers van de Eredivisie, een rijtje dat er over enkele weken door veel buitenlandse interesse heel anders uit kan zien.

1: Frenkie de Jong
Momenteel is Frenkie de Jong de duurste speler die ooit de Eredivisie verliet. Na een geweldig seizoen op het middenveld bij Ajax, waar de inmiddels 22-jarige middenvelder kampioen werd, de KNVB beker won en de halve finale van de Champions League bereikte, telde FC Barcelona 75 miljoen euro neer voor de voetballer uit Arkel. Dat bedrag kan nog oplopen tot 86 miljoen. Voor Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt worden soortgelijke bedragen genoemd.

2: Davinson Sánchez
Ook de nummer twee op de lijst is een ex-Ajacied. De Amsterdammers betaalden in 2016 zo'n vijf miljoen euro voor de Colombiaanse verdediger. Na één seizoen, waarin Ajax onder Peter Bosz de finale van de Europa League haalde, was de Engelse topclub Tottenham Hotspur FC overtuigd van zijn kwaliteiten. De Londenaren maakten 40 miljoen euro over naar de Amsterdamse rekening.

3: Memphis Depay
Als toptalent en topscorer van de Eredivisie verliet Memphis Depay in de zomer van 2015 PSV om een avontuur aan te gaan bij topclub Manchester United. De Mancunians waren bereid 34 miljoen euro te betalen voor een van de grootste talenten ter wereld. Depay slaagde echter niet in Manchester en verliet de stad gedesillusioneerd om zijn geluk vervolgens bij Olympique Lyon te beproeven. Daar ging het beter: in 2018 was hij zelfs de meest waardevolle speler van de Europese topcompetities.

4: Arkadiusz Milik
De transfer van de Poolse spits Arkadiusz Milik werd een knap staaltje onderhandelen genoemd. SSC Napoli betaalde in 2016, nadat Ajax de landstitel had misgegrepen, 32 miljoen euro voor de aanvaller. Dit seizoen bewees hij in de Serie A over kwaliteiten te beschikken. Hij was basisspeler bij de nummer twee van Italië en in 35 competitieoptredens kwam hij zeventien maal tot scoren.

5: Ruud van Nistelrooij
De laatste transfer in de top 5 werd jaren terug afgerond. Destijds zorgde de 30,5 miljoen euro voor een complete schok, tegenwoordig wordt het normaal gevonden als een speler voor zo'n bedrag vertrekt. De spits transfereerde van PSV naar Manchester United, waar hij uit zou groeien tot een van de beste spitsen ter wereld. Met de interesse voor Eredivisionisten als De Ligt, Donny van de Beek, Hirving Lozano en Steven Bergwijn is het maar de vraag hoe lang Van Nistelrooij zich in dit rijtje mag blijven bewonderen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner