02.07.2019 09:00

De leegte die clublegende De Jong achterlaat bij PSV

Sinds zijn rentree naar de Eredivisie scoorde Luuk de Jong 111 doelpunten in 200 wedstrijden voor PSV. De aanvaller rondde maandag zijn transfer af naar Eindhoven en dus is er een flink gat in Eindhoven dat opgevuld dient te worden.

De kans lijkt groot dat de spitspositie intern wordt opgelost, want met Sam Lammers en Donyell Malen staan er twee grote talenten te popelen om hun belofte in te lossen. Toch moeten de jongelingen van hoge huize komen om De Jong doen vergeten. PSV kondigde het afscheid namelijk niet voor niets aan dat er een clublegende en ambassadeur van de club vertrok, een status die de aanvaller helemaal zelf heeft afgedwongen.

Goals
Na fraaie jaren bij FC Twente leek De Jong klaar voor de stap naar het buitenland, maar bij zowel Borussia Mönchengladbach als Newcastle United kwam hij totaal niet uit de verf. Het waren twee ploegen die de aanvallende lijn vooral rond de middencirkel hadden lopen. Niet het type spel dat past bij De Jong. Hij keerde terug naar Nederland met het hongerige gevoel om zich te revancheren, als vervanger van Tim Matavž.

Dat lukt hem geweldig, want in Nederland werd hij weer de oude bekende goaltjesdief. In totaal maakte hij 94 Eredivisie-treffers, met als uitschieter zijn laatste seizoen. Hoewel PSV net geen kampioen werd, maakte de spits 28 goals. Vaak rondde hij af met zijn hoofd, maar de mooiste scoorde ongetwijfeld dit seizoen: de befaamde omhaal tegen sc Heerenveen (zie video).

Doelpunten van Luuk de Jong bij PSV in de Eredivisie:

  • 2018/19 – 28 goals
  • 2017/18 – 12 goals
  • 2016/17 – 8 goals
  • 2015/16 – 26 goals
  • 2015/14 – 20 goals

Titels
Zijn goals en assists zorgden voor een kleine hegemonie van PSV de afgelopen vijf seizoenen. In zijn eerste jaar in het rood-wit gestreepte shirt is De Jong direct belangrijk. Zo maakt hij twee treffers in het kampioensduel met sc Heerenveen. Voor het eerst in zeven jaar ging de schaal weer naar Eindhoven, tot grote vreugde bij PSV én De Jong. Het seizoen daarna is de Oranje-international nóg belangrijker voor de ploeg, al heeft het Bryan Smeets van De Graafschap, die op de slotdag de gelijkmaker tegen Ajax maakt, nodig om de titel te pakken. Ook in 2017/18 mocht PSV de schaal liften en wint het met De Jong tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Mentaliteit en aanvoerder
In de vijf seizoenen die hij voor PSV uitkwam, was De Jong een boegbeeld met zijn tomeloze inzet. We spraken hierboven over de vele goals die hij maakte, maar er waren ook twee seizoenen waarin het tegenzat voor de aanvaller. In het seizoen 2016/17 en 2017/18 stokte zijn productie met respectievelijk acht en twaalf doelpunten. Maar in die periode was hij niet minder belangrijk voor de ploeg. Elk duel ging hij voorop in de strijd en was hij het aanspeelpunt wanneer PSV het lastig had. Misschien is zijn rol als aanvoerder en aanjager nog het grootste probleem voor PSV om te vervangen.

Kansen voor PSV
Toch liggen er ook kansen voor PSV. Met De Jong, één van de beste koppers van Europa, was de tactiek regelmatig voor de hand liggend: het snel zoeken van de kopsterke spits. Met Malen, Lammers of een andere aanvaller is er voor Mark van Bommel meer gelegenheid om het aanvalsspel anders in te vullen. Dat is iets wat absoluut gaat gebeuren, want zonder De Jong komt er meer verantwoordelijkheid op de andere aanvallend ingestelde spelers.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner