17.07.2019 12:15

De Ligt hoopte te debuteren, maar dwong veel meer af

"Ik hoop over vijf jaar dat ik me zo heb ontwikkeld dat ik mijn debuut in Ajax 1 heb gemaakt", liet een vijftienjarige Matthijs de Ligt in juni 2015 weten in gesprek met Ajax1. De momenteel negentienjarige speler bereikte met Ajax veel meer dan hijzelf had gedacht. Nog voordat hij twintig is geworden, prijkt er al veel meer op zijn cv. Hier een overzicht van zijn stormachtige ontwikkeling. 

Na afloop van het seizoen 2015/16 werd hij verkozen tot Talent van de Toekomst en tekende hij zijn eerste contract. Het duurde vervolgens niet lang voordat hij zijn debuut maakte in het profvoetbal. Aanvankelijk deed hij dat als zestienjarige namens Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, maar ook grotere competities volgden al snel.


 • Debuten
  Debuut betaald voetbal: 8 augustus 2016 (vs. FC Emmen)
  Debuut Ajax 1: 21 september 2016 (vs. Willem II)
  Debuut Nederlands elftal: 25 maart 2017 (vs. Bulgarije)


Op Seedorf na de jongste
Het seizoen 2016/17 van De Ligt was die van dé doorbraak. Nadat hij dus had gedebuteerd namens Jong Ajax, maakte hij ook in de hoofdmacht zijn eerste minuten in de TOTO KNVB beker, de UEFA Europa League en Eredivisie. In zijn officiële debuut voor Ajax, tijdens het TOTO KNVB beker-duel met Willem II (5-0), maakte hij al na 25 minuten zijn eerste doelpunt in het rood-witte shirt van de Amsterdammers. Hiermee werd hij na Clarence Seedorf de jongste scorende Ajacied in de clubhistorie.

Omdat Ajax de finale van de Europa League wist te halen, speelde De Ligt in zijn debuutjaar direct een Europese finale. Het zou er één worden om snel te vergeten, want Manchester United bleek in Stockholm veel te sterk: 2-0. Ook maakte De Ligt zijn debuut in het het Nederlands elftal, al werd dat net als de Europa League-finale geen succes. De mandekker vormde samen in maart 2017 met Bruno Martins Indi het centrum van de defensie, maar zag er niet goed uit bij de goals van de Bulgaarse aanvaller Spas Delev. Bulgarije won het kwalificatieduel voor het Wereldkampioenschap van 2018 met 2-0.


 • Records
  Uitgeroepen tot Talent van de Toekomst
  Jongste speler in finale Europees toernooi
  Jongste Ajax-aanvoerder ooit
  Jongste aanvoerder ooit in 1/4 en 1/2 finale Champions League


Topjaar
In de zomer van 2018 stond hij in de belangstelling van meerdere internationale clubs, maar besloot hij om nog een seizoen bij Ajax te blijven. Met succes, want Ajax greep na een spannende strijd met PSV de landstitel en veroverde de TOTO KNVB beker. Maar ook in de Champions League schopte Ajax het ver. Ingestroomd in de tweede kwalificatieronde bereikte Ajax in het miljardenbal de halve finale en schakelde het onder meer Real Madrid en Juventus uit. Bovendien bereikte De Ligt als basisspeler met Oranje de finale van de UEFA Nations League, door in de halve finale Engeland uit te schakelen. Portugal bleek in de finale een maatje te groot.


 • Individuele prijzen
  Uitgeroepen tot Talent van de Toekomst
  Uitgeroepen tot Talent van het jaar bij Ajax
  Uitgeroepen tot Eredivisie Talent van het jaar
  Uitgeroepen tot Nederlands voetballer van het jaar in de Eredivisie
  Uitgeroepen tot winnaar Golden Boy
  Uitgeroepen tot Grootste Talent volgens L'Equipe


Juve wint de strijd
Alle Europese grootmachten lonkten vervolgens naar hem. FC Barcelona en Paris Saint-Germain hadden even de beste papieren, maar De Ligt wilde dolgraag naar Juventus. Het duurde een tijd, maar het wonderkind heeft zijn transfer naar de Italiaanse club inmiddels te pakken. De Oude Dame betaalt naar verluidt 75 miljoen euro voor De Ligt, waarmee hij op Virgil van Dijk na de duurste verdediger ter wereld is geworden.


 • Prestaties met Ajax en Oranje
  Winnaar Eredivisie (2019)
  Winnaar TOTO KNVB Beker (2019)
  Finalist UEFA Nations League (2019)
  Halve finalist Champions League (2019)
  Finalist Europa League (2017)


 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner