23.07.2019 15:15

Nederland moet nieuwe inhaalslag maken op UEFA-ranking

Mede vanwege de knappe prestaties van Ajax afgelopen seizoen in de Champions League haalde Nederland Oostenrijk in op de UEFA coëfficiëntenlijst. De Eredivisie-kampioen van 2019/20 speelt dus Champions League, maar dan moet de winnaar van het Europese toernooi zich ook via de eigen nationale competitie zien te plaatsen. 

Momenteel moeten de Nederlandse ploegen dit seizoen weer in de achtervolging. Dat komt omdat de ranking is gebaseerd op de prestaties van de laatste vijf seizoenen, waardoor het seizoen 2014/15 wegvalt. Tijdens dat seizoen pakte Nederland zes punten, terwijl de Oostenrijkers niet verder kwamen dan vier punten. Voor Oostenrijk is de impact van het wegvallen van 2014/15 dus minder groot dan voor Nederland. 

Hoewel de Oostenrijkse clubs nog niet in actie zijn gekomen, heeft het land al wel punten verzameld voor de UEFA coëfficiëntenlijst. Dat komt omdat Bundesliga-kampioen RB Salzburg geplaatst is voor de groepsfase van de Champions League, waardoor Oostenrijk in totaal vier bonuspunten voor ontvangt. Dat wordt gedeeld door het aantal deelnemende ploegen uit Oostenrijk (vijf clubs). Zodoende heeft het Alpenland al 0.800 punt verzameld. Daarmee komt het op een totaal van 27.925 punten, terwijl Nederland over de afgelopen vijf seizoenen 26.350 punten bij elkaar sprokkelde. Een verschil dus van 1.575 punt wat de Nederlandse clubs moeten zien te achterhalen.

Dat Ajax, PSV, Feyenoord, AZ Alkmaar en FC Utrecht dus Europees succes halen is niet alleen belangrijk voor de clubs zelf, maar ook voor de hele Nederlandse competitie. Bovendien kan PSV de Oostenrijkers pijn doen, als het in de derde voorronde van de Champions League LASK Linz uitschakelt. Daarvoor moet het wel eerst in de tweede voorronde winnen van FC Basel. 

Klik hier of op de afbeelding om te vergroten. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner