25.07.2019 12:45

De beste Feyenoord-aankopen missen vaak helikopter

Op traditionele wijze worden de nieuwe spelers van Feyenoord altijd per helikopter De Kuip ingevlogen tijdens de open dag. Naast de nieuwe trainer Jaap Stam zaten ook Luciano Narsingh, Liam Kelly, Nick Marsman in de wentelwiek vorige week.

Dat zijn toch niet de namen waarvan je verwacht dat die aan het einde van het jaar met de prijs van beste Feyenoord-speler in de handen staat. Maar wie weet verrassen Narsingh, Kelly en Marsman. Het zou tegenstrijdig zijn met de laatste jaren, want zelden werd de topaankoop van Feyenoord gepresenteerd tijdens de open dag in de helikopter. De afgelopen jaren arriveerde de topaankopen vrijwel allemaal later, ergens tussen de openbare fandag en het sluiten van de zomerse transfermarkt. 

2011 – Guidetti
In 2011 stapten Guyon Fernandez, Jordy Clasie, Miquel Nelom uit de helikopter, maar Feyenoord zocht nog een spits. Die kwam later tijdens de transferperiode. Wie het werd? Publiekslieveling John Guidetti. De Zweed was zeer geliefd vanwege zijn arbeidsethos, maar zal voor altijd worden herinnerd aan de magische hattrick die hij maakte tegen Ajax (4-2 zege) in De Klassieker. In 23 Eredivisie-duels maakte hij 20 doelpunten.

2012 – Pellè
Omdat Guidetti voor een seizoen werd gehuurd van Manchester City moest er een jaar later wederom een nieuwe spits worden aangetrokken. In de helikopter zaten onder meer Ruud Vormer, John Goossens, Daryl Janmaat, Harmeet Singh en Lex Immers. Maar het was Pellè, die later tijdens de transferperiode naar Rotterdam kwam, die dé sensatie werd. Aanvankelijk werd hij gehuurd van AC Parma, maar later definitief overgenomen en na succesvolle seizoenen voor flink veel miljoen doorverkocht aan Southampton FC.

2014 – El Ahmadi
De nieuwe coach Fred Rutten en aanwinsten als Warner Hahn en Khalid Boulahrouz kwamen uit de helikopter, maar het was Karim El Ahmadi die de grote blikvanger werd van Feyenoord tijdens de transferperiode. Vlak voor het verstrijken van de deadline werd hij voor een schijntje opgepikt bij Aston Villa. De verdedigende middenvelder groeide uit tot een absolute veldheer, met als bekroning de landstitel. 

2015 – Elia
In de zomer van 2015 werd Dirk Kuyt de grote meneer qua Feyenoord-transfers. Hij stapte uit de helikopter en is dus de uitzondering in de lijst. Wat de Katwijker gepresteerd heeft bij Feyenoord, is haast ongeëvenaard. Toch was een andere speler, die pas na de open dag naar De Kuip verkaste, bijna minstens zo belangrijk: Eljero Elia. Momenteel komt hij uit voor Istanbul Başakşehir en flirtte hij deze zomer met een terugkeer naar Feyenoord. De Rotterdammers zagen een rentree van Elia echter niet zitten. 

2016 – Berghuis
Nicolai Jørgensen, Brad Jones en Justin Bijlow waren de spelers die uit de helikopter stapten. Zeker die eerste twee waren heel belangrijk voor Feyenoord, maar dé topaankoop in de zomer van 2016 was toch echt Steven Berghuis. Na een aantal mindere seizoenen in de Premier League besloot de vleugelaanvaller, tegen flinke salarisvermindering, terug te komen naar Nederland. Daar kreeg de voormalig speler van onder meer AZ Alkmaar en FC Twente geen spijt van, want in Rotterdam pakte hij direct het landskampioenschap. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner