02.08.2019 10:00

De 5: mogelijke verrassingen dit seizoen in de Eredivisie

Elke vrijdag om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Niet iedereen in de Eredivisie is van het kaliber Steven Berghuis, Hakim Ziyech of Hirving Lozano. Toch loopt er een hoop talent rond en kijkende naar de selecties van de clubs kunnen deze spelers wel eens dé verrassingen van het seizoen worden.

1: Mauro Júnior – Heracles Almelo
Bij PSV kreeg Mauro Júnior niet de kans om zichzelf in het eerste elftal te bewijzen. Trainer Mark van Bommel gaf vorig seizoen vaak de voorkeur aan Gastón Pereiro en stelde de laatste duels vooral Steven Bergwijn op als nummer tien. Dat Mauro Júnior een begenadigd talent is, bewijst zijn status in zijn thuisland Brazilië. De aanvallende middenvelder kwam uit voor meerdere jeugdteams van de nationale elftallen en speelde in 2018 nog zes duels met Brazilië Onder 20. Niet verkeerd en dus heeft Heracles Almelo een echte smaakmaker in huis. Of de creatieveling op het middenveld van de Duitse trainer Frank Wormuth speeltijd krijgt, is nog wel de vraag.

2: Aitor Cantalapiedra – FC Twente
Bij FC Twente werd begin vorig seizoen een blik buitenlandse spelers opengetrokken na de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. Waar spelers als Ulrich Bapoh en Rafik Zekhnini teleurstelden, blonk de Spanjaard Aitor Cantalapiedra wekelijks uit bij de kampioen. De buitenspeler groeide al snel uit tot een publiekslieveling en werd aan het einde van het seizoen zelfs opgenomen in het Elftal van het Jaar in de Keuken Kampioen Divisie. De 23-jarige oud-speler van onder meer FC Barcelona en Sevilla FC zal zich nu dolgraag willen laten zien op het hoogste niveau van Nederland. 

3: Azor Matusiwa – FC Groningen
Aan het einde van het seizoen 2017/18 werd Azor Matusiwa beloond voor zijn goede spel bij Jong Ajax. De middenvelder debuteerde bij de ploeg van Erik ten Hag, maar raakte vervolgens geblesseerd. Na zijn herstelperiode lukte het de gifkikker niet om nog meer speeltijd te krijgen in de Eredivisie. De Graafschap huurde Matusiwa vanaf de winterstop en daar werd hij een sterkhouder op het middenveld. Het contract van de 21-jarige speler liep deze zomer af bij Ajax, waardoor er flink veel belangstelling was voor Matusiwa, die uiteindelijk koos voor FC Groningen. Het lijkt erop dat hij in het noorden direct een basisplaats krijgt en zich dus verder gaat ontwikkelen. Een interessante speler om in de gaten te houden in ieder geval. 

4: Patrick Joosten – FC Utrecht
Bij FC Utrecht kreeg Patrick Joosten niet de gelegenheid om zich vast in het eerste elftal te spelen. De rappe vleugelaanvaller wilde echter niet nog een seizoen op de bank zitten en liet zich daarom verhuren aan VVV-Venlo. Dat werd een groot succes, want Joosten bleek een uitstekende aanvalspartner met Peniel Mlapa. Dit seizoen heeft Joosten meer kans op speeltijd in de Domstad, al is de concurrentie met onder meer Gyrano Kerk en Vaclav Černý niet misselijk. 

5: Orkun Kökcü – Feyenoord
Feyenoord lijkt een beetje tussen wal en schip te belanden. Op basis van de gedane transfers bij Ajax en PSV en de uittocht van sterkhouders bij Feyenoord lijkt het gat met de twee topploegen in Nederland niet te zijn verkleind, maar Feyenoord is nog altijd groot genoeg om AZ Alkmaar en FC Utrecht ruimschoots achter zich te houden. Een tussenjaar? Wellicht. En precies dat kan de doorstroming van de talenten bevorderen. Misschien zien we Wouter Burger, Lutsharel Geertruida of Marouan Azarkan vaker in het eerste. Maar het meest kijken we uit naar Orkun Kökcü. De technisch vaardige middenvelder moet in staat zijn een basisplaats te veroveren en indien de Turk dat lukt, heeft trainer Jaap Stam mogelijk een pareltje in huis. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner