04.08.2019 22:45

Slechtste start van top 3 in ruim 30 Eredivisie-seizoenen

De Eredivisie heeft zijn eerste speelweekend erop zitten en de traditionele top drie (Ajax, PSV en Feyenoord) heeft dat direct gemerkt. Dat alle drie de topploegen punten verspeelden in de openingsspeelronde is een flinke zeldzaamheid. 

Ajax en PSV hoopten zaterdagavond met een driepunter huiswaarts te keren, maar de nummer één en twee van vorig seizoen stapten met één punt in de bus. De ploegen van Erik ten Hag en Mark van Bommel troffen in respectievelijk Vitesse (2-2) en FC Twente (1-1) twee taaie tegenstanders. Feyenoord kon zondag direct een tik uitdelen, maar de ploeg van Jaap Stam kwam na een heel late treffer van Sam Larsson in de eigen Kuip niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen stadgenoot Sparta Rotterdam. 

De laatste keer dat zowel Ajax, PSV als Feyenoord geen overwinning boekten bij de startspeelronde van een nieuw Eredivisie-seizoen is meer dan dertig jaar geleden. In 1988/89 begon Ajax met een uitwedstrijd in Limburg tegen Fortuna Sittard. De Amsterdammers verloren met 2-1. Feyenoord en PSV begonnen dat seizoen met een onderlinge wedstrijd en in Rotterdam werd het 2-2. 

De laatste keer dat de traditionele top 3 niet won in de openingsspeelronde (1988):

  • Fortuna Sittard – Ajax: 2-1
  • Feyenoord – PSV: 2-2

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner