10.08.2019 10:10

Sparta na 32 jaar weer aan kop van de Eredivisie

Het gaat Sparta Rotterdam voor de wind bij de terugkeer in de Eredivisie. Na de zege op VVV-Venlo (4-1) van vrijdagavond is de promovendus zelfs even koploper. Het was 32 jaar geleden dat Sparta bovenaan de ranglijst stond.

Vorige week werd in de stadsderby tegen Feyenoord (2-2) de zege in de slotseconden weggegeven, maar tegen de Limburgers werd wel de eerste driepunter gepakt. Peter van Ooijen zorgde op Het Kasteel nog voor een 0-1 ruststand, maar in de tweede helft werd orde op zaken gesteld. Halil Dervişoğlu maakte gelijk met zijn eerste goal in de Eredivisie, via Ragnar Ache, Abdou Harroui en Lars Veldwijk werd vervolgens afstand genomen.

En zo is Sparta na twee speelronden weer voor even koploper van de Eredivisie. Op 4 september 1987 stonden de Rotterdamers voor het laatst op die felbegeerde positie, toen de competitie al vier speelronden op weg was. Voor de eindklassering op de twaalfde plaats van destijds zal de ploeg van huidige trainer Henk Fraser meteen tekenen.

Terug aan kop
Op de historische grond van Het Kasteel zullen wat oudere Spartanen met de koppositie terugdenken aan vervlogen tijden. Als zesvoudig kampioen van Nederland weet de club maar al te goed hoe het is om bovenaan te staan. De laatste titel dateert echter van 1959, de overige vijf titels werden tussen 1909 en 1915 gepakt.

Er zijn maar vier clubs in Nederland die vaker de landstitel pakten dan Sparta. Buiten de traditionele top drie is HVV Den Haag de opvallende naam in dat rijtje. Die club won tienmaal de Eredivisie - in 1914 voor het laatst - maar is inmiddels een amateurclub in de tweede klasse van het regionale district.

Meeste kampioenschappen van de Eredivisie:

  1. Ajax - 34
  2. PSV - 24
  3. Feyenoord - 15
  4. HVV Den Haag - 10
  5. Sparta Rotterdam - 6

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner