16.08.2019 08:00

UEFA-ranking: dit seizoen al meer punten dan Oostenrijk

Nederland is al sinds vorig seizoen in een hevig gevecht met Oostenrijk om de elfde plek te bemachtigen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. In het nieuwe seizoen moesten de Eredivisie-clubs het voordeel weer overgeven aan de concurrent, maar door de goede resultaten deze week en een knauw voor Oostenrijk heeft Nederland dit seizoen al meer punten behaald.

De Oostenrijkers zagen namelijk Austria Wien uit de voorrondes van de Europa League worden geknikkerd. Die ploeg was over twee duels niet opgewassen tegen Apollon Limassol, dat nu in de volgende ronde moet spelen tegen PSV. De Eindhovenaren speelden donderdagavond in de derde voorronde van de Europa League gelijk tegen FK Haugesund, net als Feyenoord tegen Dinamo Tbilisi, maar dat was voor beide teams om door te gaan naar de play-offs. Ajax (CL) en AZ Alkmaar (EL) wisten wel te winnen en plaatsten zich ook voor de laatste voorronde. 

Door de gelijke spelen verdiende Nederland 0,2 punt, terwijl de twee overwinningen 0,4 punt opleverden. Daardoor hebben de Eredivisie-clubs al 1.800 punten bij elkaar gesprokkeld dit seizoen, dat is meer dan Oostenrijk verdiende (1.400 punten). Dit seizoen doet Nederland het dus beter, al is er nog wel een achterstand. Die bedraagt op dit moment nog maar 0.375 punt. Bij twee zeges van een Eredivisie-club, is die achterstand tenietgedaan. 

De Oostenrijkse clubs in Europa: 

 • LASK Linz
 • LASK Linz plaatste zich deze week voor de play-offs van de Champions League ten koste van FC Basel
   
 • RB Salzburg
  RB Salzburg kwam nog niet in actie dit seizoen want de ploeg is direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.
   
 • Wolfsberger AC
  Wolfsberger AC kwam nog niet in actie dit seizoen want de ploeg is direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League
   
 • Austria Wien
  Austria Wien is deze week uitgeschakeld in de derde voorronde van de Europa League door Apollon Limassol.
   
 • Sturm Graz
  Sturm Graz is reeds uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League door FK Haugesund. 

Voor de Eredivisie-clubs is het te hopen dat LASK Linz zich niet plaatst voor de Champions League. Gebeurt dat wel, dan ontvangt Oostenrijk een bonus van 0.800 punten. Dat puntenaantal kan Ajax dus ook voor Nederland bijschrijven als de Amsterdammers het hoofdtoernooi bereiken. Voor het behalen van de groepsfase van de Europa League zijn geen bonuspunten te verdienen. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner