22.08.2019 09:30

AZ als eerste club naar drie Europese thuisstadions

AZ wijkt donderdag voor de Europa League-ontmoeting met Royal Antwerp FC uit naar de Grolsch Veste in Enschede. Na Alkmaar en Den Haag is dat al het derde stadion waar de ploeg een thuiswedstrijd speelt.

Nog nooit eerder speelde een Nederlandse club op drie verschillende plaatsen voor de eigen fans. Tegen BK Häcken (0-0) werd er gespeeld in Alkmaar, FK Mariupol (4-0) werd verslagen in Den Haag en de derde wedstrijd kent een derde locatie in Enschede. Het kwam wel al veertien keer eerder voor dat een Nederlandse club in twee verschillende stadions speelde.

Vooral Ajax heeft veel ervaring met het wisselen van de thuishaven voor Europese duels. De Meer werd vier keer ingeruild voor het Olympisch Stadion naarmate het toernooi vorderde en de druk op de wedstrijden toenam. Ook werd in 1972 eens de tocht van Amsterdam naar Rotterdam ingezet, toen de finale van de Europa Cup I tegen Inter (2-0) in De Kuip werd gespeeld.

De laatste keer dat een Nederlandse club een Europese thuiswedstrijd op vreemde bodem afwerkte was in 2017. FC Utrecht moest door het EK vrouwenvoetbal uitwijken naar het Mandemakers Stadion in Waalwijk. Daar werd Valletta FC met 3-1 verslagen, mede dankzij een wereldgoal van Sean Klaiber.

Laatste keren voor AZ dat een Nederlandse ploeg Europees verplaatste:

  • 2017: FC Utrecht naar het Mandemakers Stadion tegen Valletta FC (3-1)
  • 2011: FC Twente naar de GelreDome tegen FC Vaslui (2-0)
  • 2008: FC naar de GelreDome tegen Arsenal FC (0-2)
  • 2001: PSV naar de GelreDome tegen Galatasaray (3-1)

AZ met goed gevoel naar play-offs
De laatste horde richting de groepsfase is het tweeluik met Royal Antwerp. De ploeg van Arne Slot werkt met veel vertrouwen toe naar het heenduel in Enschede donderdag. AZ speelde dit seizoen zeven officiële wedstrijden, waarin nog geen enkel doelpunt werd geïncasseerd. Marco Bizot pakte drie keer in Nederland en in vier Europese wedstrijden een clean sheet. Daarmee is AZ de eerste Nederlandse ploeg ooit die in de eerste zeven duels zonder tegendoelpunt bleef.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner