23.08.2019 08:30

Nederland klimt over Oostenrijk na Europese topweek

PSV zegevierde donderdagavond met 3-0 in de heenwedstrijd van de play-offs voor de Europa League tegen Apollon Limassol, terwijl AZ Alkmaar met 1-1 gelijkspeelde tegen Royal Antwerp. Door die uitslagen, en eerdere knappe resultaten van Feyenoord en Ajax, heeft Nederland over Oostenrijk doen laten klimmen op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Bij aanvang van deze week had Nederland nog een achterstand van 0,375 punt op het Alpenland. Ajax speelde dinsdagavond met 0-0 gelijk Cyprus tegen APOEL Nicosia en snoepte zodoende 0,1 punt af van de achterstand. Feyenoord haalde daar donderdagavond dankzij de 3-0 overwinning op Hapoel Be'er Sheva nog eens 0,2 punt vanaf, eenzelfde aantal dat PSV verdiende voor de zege. AZ Alkmaar remiseerde tegen Antwerp (1-1) en verdiende zodoende ook 0,1 punt. Daarom hebben de Eredivisie-clubs de achterstand op Oostenrijk omgebogen in een voorsprong van 0,125 punt. 

Resultaten van de Nederlandse clubs in Europa deze week: 

  • APOEL Nicosia – Ajax 0-0 (0,1 punt voor UEFA-ranking)
  • Feyenoord – Hapoel Be'er Sheva 3-0 (0,2 punt voor UEFA-ranking)
  • PSV – Apollon Limassol 3-0 (0,2 punt voor UEFA-ranking)
  • AZ Alkmaar – Royal Antwerp 1-1 (0,1 punt voor UEFA-ranking)

Nederland is inmiddels (voorlopig) zeker van plaats elf op de ranking. Deze elfde plek is zeer belangrijk, want dat betekent dat de Eredivisie-kampioen van 2020/21 zich direct plaatst voor de groepsfase van de Champions League. Voorwaarde is wel dat de Champions League-winnaar van 2020 zich dan ook via de reguliere competitie plaatst voor het miljardenbal.

Namens Oostenrijk kwam er deze week slechts één ploeg in actie. LASK Linz verloor echter dinsdagavond van Club Brugge, waardoor de Oostenrijkse clubs geen punten konden bijschrijven voor de UEFA-coëfficiëntenlijst. Voor de Eredivisie-clubs is het te hopen dat LASK Linz zich niet plaatst voor de Champions League. Gebeurt dat wel, dan ontvangt Oostenrijk een bonus van 0.800 punten. Dat puntenaantal kan Ajax dus ook voor Nederland bijschrijven als de Amsterdammers het hoofdtoernooi bereiken. Voor het behalen van de groepsfase van de Europa League zijn geen bonuspunten te verdienen. 

Oostenrijkse clubs die niet in actie kwamen deze week in Europa: 

  • RB Salzburg
    RB Salzburg kwam nog niet in actie dit seizoen want de ploeg is direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.
     
  • Wolfsberger AC
    Wolfsberger AC kwam nog niet in actie dit seizoen want de ploeg is direct geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.
     
  • Sturm Graz
    Sturm Graz is reeds uitgeschakeld in de tweede voorronde van de Europa League door FK Haugesund. 
     
  • Austria Wien
    Austria Wien is reeds uitgeschakeld in de derde voorronde van de Europa League door Apollon Limassol. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner