23.08.2019 10:00

De 5: Japanse sensaties momenteel in de Eredivisie

Elke vrijdag om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de vijf Japanse spelers in de Eredivisie, exclusief Sai van Wermeskerken. De rechtsback van PEC Zwolle werd in Maastricht geboren, maar heeft ook een Japans paspoort.

1: Keito Nakamura – FC Twente
"Het mag een klein wonder genoemd worden dat we met onze bescheiden financiële middelen erin geslaagd zijn deze kwaliteit aan te trekken", liet technisch directeur Ted van Leeuwen weten nadat hij de overgang van Keita Nakamura naar FC Twente wereldkundig had gemaakt. Nakamura wordt voor twee seizoenen gehuurd van Gamba Osaka en dan hebben De Tukkers de optie om de aanvaller definitief over te nemen. Als de Japanner zich zo doorontwikkeld, zal dat vast gaan gebeuren. Tijdens zijn eerste twee Eredivisie-duels kwam hij al tweemaal tot scoren. Dat gebeurde tegen PSV en tegen FC Groningen. 

2: Ritsu Doan – FC Groningen
De bekendste Japanse speler op dit moment in de Eredivisie is ongetwijfeld Ritsu Doan. De middenvelder van FC Groningen is bij de Trots van het Noorden uitgegroeid tot een absolute sterkhouder. Doan kwam in de zomer van 2017 over van Gamba Osaka en is dus begonnen aan zijn derde seizoen in de Eredivisie. In totaal speelde hij al 61 Eredivisie-duels waarin hij 15 keer scoorde. Momenteel staat hij in de belangstelling van PSV, al is die club nog niet écht concreet geworden.

3: Yukinari Sugawara – AZ Alkmaar
Net als Nakamura bij FC Twente is Yukinari Sugawara gehuurd door AZ Alkmaar. De ploeg uit Noord-Holland heeft eveneens een optie tot koop bedongen in het huurcontract. De Alkmaarders willen Sugawara zo snel mogelijk laten integreren in Nederland en hebben hem dit seizoen al in zeven wedstrijden opgesteld. Dat gebeurde in vijf wedstrijden namens de hoofdmacht, maar ook speelde de vleugelverdediger al tweemaal mee met Jong AZ Alkmaar in de Keuken Kampioen Divisie. 

4: Ko Itakura – FC Groningen
Manchester City kocht in januari 2019 het Japanse talent Ko Itakura van Vegalta Sendai. Diezelfde maand werd hij direct verhuurd aan FC Groningen, maar tot zijn debuut in de Eredivisie moest hij wachten tot dit seizoen. In de eerste drie wedstrijden deed hij alle duels van begin tot eind mee. Wel maakte hij vorig seizoen al zijn opwachting namens Jong FC Groningen in de Derde Divisie. Itakura speelde mee in de duels met FC Lisse, VVOG en Noordwijk. 

5: Yuta Nakayama – PEC Zwolle
De Japanse verdediger Yuta Nakayama werd vlak in zijn thuisland verkozen tot Talent van het Jaar, vlak voor zijn overstap in januari 2019 naar PEC Zwolle. Die eretitel ontving de 22-jarige mandekker op basis van zijn spel bij Japan u21 en bij zijn vorige werkgever: Kashiwa Reysol. Namens die ploeg kwam Nakayama tot liefst 76 optredens in de Japanse competitie. Als speler van PEC Zwolle speelde hij zesmaal in de Eredivisie. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner