08.09.2019 16:34

Ex-Eredivisionist captain en duurste speler van Estland

Het Nederlands elftal speelt maandagavond een kwalificatiewedstrijd in en tegen Estland. De tegenstander spreekt niet tot de verbeelding, maar één speler kennen we nog van de Eredivisie.

Ragnar Klavan is aanvoerder van Estland en heeft met anderhalf miljoen euro de hoogste marktwaarde van de nationale ploeg. De verdediger speelde van 2005 tot 2012 174 wedstrijden in de Eredivisie, in de shirts van Heracles Almelo en AZ. Met de Alkmaarders werd hij in 2009 zelfs landskampioen, toen hij net een half jaar de overstap had gemaakt. In het kampioensjaar speelde hij vanaf de winterstop elf wedstrijden voor de ploeg van Louis van Gaal.

Klavan verraste vriend en vijand door in 2016 voor vijf miljoen euro naar Liverpool te vertrekken. Daar deed hij het naar behoren, met 38 wedstrijden in de Premier League en zeven in de Champions League. Inmiddels speelt de 33-jarige Est voor Cagliari Calcio.

Elftal der onbekenden
Bij de overige spelers van Estland gaan er weinig belletjes rinkelen. In groep C van de kwalificatie maakte de ploeg twee doelpunten, beide tegen Wit-Rusland. Konstantin Vassiljev (FC Flora) en Erik Sorga (ook FC Flora) waren de doelpuntenmakers. Keeper Sergei Lepmets moest aan de andere kant al veertien keer de bal uit het net halen, liefst acht keer door toedoen van Duitsland.

Van de tien groepen in de kwalificatie, met in totaal 55 landen, kregen er maar vier ploegen nog meer tegendoelpunten dan Estland. De Faroer Eilanden, Letland, San Marino en Liechtenstein blijven Estland nog voor.

Slechte eerdere duels in Estland
Twee keer eerder reisde het Nederlands elftal af naar Estland, waar het ze flink lastig werd gemaakt. In september 2013 redde Robin van Persie in de negentigste minuut een punt (2-2) vanaf de penaltystip. Arjen Robben had Nederland toen wel na twee minuten op voorsprong gezet, maar daarna liep het mis met twee Estlandse treffers.

In juni 2001 had Nederland ook de blessuretijd nodig om tot een resultaat te komen. Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert sloegen in de negentigste minuut nog toe, waardoor de ploeg van Louis van Gaal met drie punten huiswaarts keerde (2-4).

Memphis gaat voor jubileum
Het ligt in de lijn der verwachting dat Memphis Depay maandagavond een fraaie mijlpaal bereikt. De aanvaller van Oranje staat aan de vooravond van zijn vijftigste interland. Zes jaar geleden, op 15 oktober 2013, debuteerde Memphis onder leiding van Louis van Gaal in Turkije (0-2). Hij maakte sindsdien zestien doelpunten.