15.09.2019 14:55

Ontketende Reza kent ongekend PEC-debuut

Reza Ghoochannejhad debuteerde zondagmiddag voor PEC Zwolle met een bizarre invalbeurt. In ruim een half uur speeltijd maakte de spits vier doelpunten. Nooit eerder maakte een invaller zoveel doelpunten.

PEC Zwolle toverde op de valreep een verrassende transfer uit de hoge hoed: Ghoochannejhad keerde terug naar de Eredivisie. Die vondst bleek direct een gouden greep. De Zwollenaren stonden in eigen huis met 1-2 achter tegen RKC Waalwijk, maar de Iraniër boog die stand als invaller hoogstpersoonlijk om naar een 5-2 voorsprong. In de geschiedenis van de Eredivisie maakte nooit eerder een invaller vier doelpunten in één wedstrijd. Ghoochannejhad deed het in 28 minuten.

Met zijn bizarre PEC-debuut is de nieuweling meteen nóg een record rijker. Het kwam ook nog nooit eerder voor dat een debutant direct vier keer voor zijn nieuwe club scoorde. Na de vliegende start kan het vizier van Ghoochannejhad naar zijn persoonlijke record: negentien doelpunten voor sc Heerenveen in het seizoen 2016/2017.

In het spoor van Malen
Het is het weekend van de veelscorende spitsen in de Eredivisie. Een dag eerder schoot Donyell Malen vijf keer raak voor PSV tegen Vitesse (5-0). Daarmee schoot hij zich naar een gedeeld clubrecord van meeste doelpunten in één wedstrijd. In 1964 nam Lambertus Theunissen op bezoek bij Sittardia ook alle PSV-doelpunten voor zijn rekening.

De laatste keer dat in de Eredivisie vijf maal door één speler werd gescoord was in 2011. Bas Dost maakte als spits van sc Heerenveen alle Friese doelpunten tegen SBV Excelsior (0-5).

Er zijn drie spelers die minstens een dubbele hattrick maakten. Ajacieden Marco van Basten en Johan Cruijff scoorden er zes tegen respectievelijk Sparta Rotterdam en AZ. Het Eredivisie-record staat nog altijd op naam van Afonso Alves. De voormalig spits van sc Heerenveen schoot zeven keer raak tegen Heracles Almelo (9-0).

Klik hier voor de volledige lijst van Meeste doelpunten in één wedstrijd

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner