09.10.2019 10:45

Italiaanse subtopper verrast als grootste verhuurder

Grote clubs uit de Premier League staan erom bekend dat ze veel (jonge) spelers halen om ze op huurbasis te laten groeien en later met winst te verkopen. Toch blijkt de Italiaanse Serie A een nog veel groter handelshuis aan de topcompetities qua verhuur.

De top tien van clubs die in de afgelopen tien seizoenen de meeste spelers verhuurde aan een club uit één van de vijf grootste Europese competities wordt gedomineerd door de Serie A. Liefst acht Italiaanse ploegen staan namelijk in de top tien en bovenaan de lijst prijkt zeer verrassend de naam van een club uit de subtop. Udinese Calcio blijkt namelijk de grootste verhuurder aan clubs uit de topcompetities. Daarmee houdt het onder meer Chelsea FC en de competitiegenoten Inter, Juventus, AS Roma en SSC Napoli onder zich.

Udinese verhuurde de afgelopen tien jaar in totaal 62 spelers aan clubs uit de Premier League, Primera División, Ligue 1, Serie A of de Bundesliga. Al verhuurde Udinese niet enkel talenten, maar ook dure en gewaardeerde krachten als Alex Meret (Napoli), Jakub Jankto (Sampdoria), Bruno Fernandes (Sampdoria), Roberto Pereyra (Juventus), Luis Muriel (Sampdoria, foto onder), Dušan Basta (Lazio) en Juan Cuadrado (Fiorentina). In sommige gevallen was dat met een verplichte koopsom in het huurcontract. 

De top 10 van clubs die meeste spelers verhuurde aan top 5 competitie 2009-2019:

 1. Udinese Calcio (ITA) – 62 spelers
 2. Chelsea FC (ENG) – 57 spelers
 3. Inter (ITA) – 53 spelers
 4. Juventus (ITA) – 51 spelers
 5. AS Roma (ITA) – 43 spelers
 6. SSC Napoli (ITA) – 41 spelers
  Manchester City (ENG) – 41 spelers
 7. Genoa CFC (ITA) – 40 spelers
 8. ACF Fiorentina (ITA) – 37 spelers
  SL Benfica (POR) – 37 spelers
 9. AC Milan (ITA) – 36 spelers
 10. Atlético Madrid (SPA) – 35 spelers
  Real Madrid (SPA) – 35 spelers

Opvallend is dat er geen club uit Frankrijk of Duitsland in de top tien staat.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner