11.10.2019 10:00

De 5: laatste duels van Oranje tegen Wit-Rusland

Elke vrijdag om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Nu het duel van Oranje tegen Noord-Ierland is gespeeld, richten we ons op het treffen met de Wit-Russen van aanstaande zondag. 

2019: Nederland – Wit-Rusland 4-0
Eerder in de huidige kwalificatiepoule voor het Europees Kampioenschap 2020 trof de ploeg van Ronald Koeman Wit-Rusland al. In de Kuip werd het oostblokland eenvoudig aan de kant geschoven. 'De grote mannen' van Oranje maakten toen de doelpunten: Memphis Depay (twee goals) en de Liverpool FC-spelers Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum.

2017: Wit-Rusland – Nederland 1-3
Nederland heeft het niet vaak lastig met Wit-Rusland. De vorige kwalificatiepoule van Oranje, die voor het Wereldkampioenschap van 2018, werd niet succesvol afgerond, maar er werd wel tweemaal gewonnen van Wit-Rusland. In hoofdstad Minsk zorgden Davy Pröpper, Arjen Robben en Depay voor de drie Nederlandse doelpunten tijdens de 1-3 zege voor de ploeg van Dick Advocaat. 

2016: Nederland – Wit-Rusland 4-1
Precies een jaar daarvoor had Nederland al tegen het stugge Wit-Rusland gespeeld, maar ook toen bleek die opponent geen al te grote sta in de weg. Destijds was Danny Blind nog de bondscoach. Quincy Promes werd in De Kuip de grote man door tweemaal te scoren. De twee andere treffers werden gemaakt door spelers die nu volledig uit beeld zijn bij Oranje: Davy Klaassen en Vincent Janssen. 

2007: Wit-Rusland – Nederland 2-1
Daags nadat Oranje zich via een 1-0 zege (goal van Danny Koevermans) tegen Luxemburg op moeizame wijze had verzekerd voor deelname aan het EK 2008, speelde de ploeg van Marco van Basten nog de laatste wedstrijd van de groep tegen Wit-Rusland. In Minsk ging het Nederlands elftal met 2-1 onderuit door goals van Vitaly Bulyha en Uladzimir Karytska. In blessuretijd maakte Rafael van der Vaart nog de eretreffer.

2006: Nederland – Wit-Rusland 3-0
De nederlaag van hierboven deed Oranje geen pijn, want kwalificatie was al afgedwongen. Dat kwam mede door een soevereine thuisoverwinning op Wit-Rusland. Een jaar eerder zorgden Robin van Persie (twee goals) en Dirk Kuyt namelijk voor een 3-0 zege in het Philips Stadion. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner