19.10.2019 09:24

Ziyech meest bepalende Ajacied in zijn honderd duels

Naar alle waarschijnlijkheid zal Hakim Ziyech zaterdagavond in het duel met RKC Waalwijk in actie komen voor Ajax. Het zal de honderdste keer zijn dat de Marokkaan namens de Amsterdammers in de Eredivisie speelt. In zijn voorgaande 99 duels was hij direct betrokken bij tachtig goals.

Ziyech maakte op 11 september 2016 zijn Eredivisie-debuut voor Ajax in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (1-0). Sindsdien heeft hij 36 doelpunten en 44 assists op zijn naam gezet. Dat is minimaal acht meer dan welke Ajax-speler dan ook, sinds zijn debuut. Wat opvalt is dat Ziyech voor Ajax nooit als invaller het veld heeft betreden. Alle 99 Eredivisie-wedstrijden die hij speelde was hij basisklant. In het Ajax-shirt stapte hij elf keer als verliezer van het veld, terwijl hij dertien maal gelijkspeelde. De overige 75 duels werden allen gewonnen wanneer Ziyech speelde.

De flegmatieke buitenspeler beleefde vorig seizoen zijn productiefste seizoen in het shirt van Ajax. Met zestien doelpunten en zeventien assists had hij een behoorlijk aandeel in het kampioenschap van de Amsterdammers. Ook dit seizoen heeft Ziyech de smaak goed te pakken in Eredivisie. In de acht duels waarin hij meespeelde tekende hij al voor vier goals en vijf assists.

Tekst gaat verder onder foto

Ajax zonder Ziyech
Dat de Marokkaan belangrijk is voor Ajax, staat buiten kijf. Toch is de recordkampioen zonder hem ook niet slecht af. Sinds zijn debuut mistte Ziyech acht competitieduels. Alle acht wedstrijden werden omgezet in winst en Ajax scoorde in die acht duels liefst 31 keer. Daar moet wel bij gezegd worden dat die duels vrijwel uitsluitend tegen ploegen uit het rechterrijtje werden gespeeld.

99 keer Ziyech

  • 36 goals
  • 44 assists
  • 99 keer basisspeler / 29 keer gewisseld
  • 2,4 punten per wedstrijd
  • 8 gele kaarten / 0 rode kaarten
  • 8511 minuten gespeeld
  • 236 minuten per doelpunt

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner