25.10.2019 10:00

De 5: voetballegendes die ermee stopten in 2019

Elke vrijdag om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar vijf voetballegendes die ermee stopten in 2019.

1: kwartet Nederlanders
We hadden deze top vijf wel kunnen vullen met bijna allemaal Nederlandse vedettes. Hoe oneerbiedig ook, we hebben voor Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart één plekje gereserveerd. Dit kwartet kleurde jarenlang het Nederlandse voetbal. Dat deden de verfijnde spelers namens Oranje met verschillende successen op eindtoernooien, maar ook in dienst van hun clubs. Zo werden er La Liga-titels, Premier League-kampioenschappen, Champions League-zeges en nog heel veel meer gevierd.

2: Xavi (Spanje)
Wat heeft Xavi niet op zak? De wereldtitel, het Europese kampioenschap en tal van clubprijzen staan thuis in de trofeeënkast bij de Spaanse middenvelder. Jarenlang domineerde Xavi met zijn maatjes Andrés Iniesta en Busquets de Europese velden als speler van FC Barcelona. Afgelopen mei vond de meesterpasser het welletjes en zette hij er een punt achter. Dat deed Xavi als speler van Al Sadd, waarna hij direct hoofdtrainer werd van die Qatarese club. 

3: Petr Čech (Tsjechië)
De Tsjechische doelman had zijn carrière op perfecte wijze kunnen afsluiten met een Europese prijs. Echter verloor Arsenal FC in de finale van de Europa League met 4-1 van Chelsea FC. Zijn loopbaan werd eindigde dus bij The Gunners, maar bij Chelsea groeide Čech uit tot één van de beste keepers ter wereld. Zo zette hij een Premier League-record neer, door in 443 wedstrijden liefst 202 keer de nul te houden. Helemaal gestopt met keepen is Čech nog niet, inmiddels heeft de 37-jarige zijn handschoenen weer aangetrokken. Maar niet als voetballer, ditmaal als ijshockey-speler. En niet onverdienstelijk, want tijdens zijn debuut was hij direct de grote man tijdens de shootout door de beslissende 1-tegen-1 situatie te keren. Bal of puck, het maakt Čech niets uit. 

4: Bastian Schweinsteiger (Duitsland)
Nog een wereldkampioen in de lijst die is afgezwaaid in 2019. Schweinsteiger veroverde met Duitsland in 2014 de wereldtitel door in de finale na verlenging Argentinië te verslaan (1-0). Het was een gouden generatie waarin de middenvelder zich bevond, met onder meer Manuel Neuer, Philipp Lahm, Mesut Özil, Mario Götze, Lukas Podolski, Miroslav Klose en Thomas Müller. Ook als speler van Bayern München won Schweinsteiger vrijwel alles. Zijn periode onder Louis van Gaal bij Manchester United was minder succesvol, maar de laatste jaren versleet hij in de Major League Soccer waar hij furore maakte als speler van Chicago Fire. 

5: Iker Casillas
Deze lijst sluiten we af met de persoon die het Nederlandse kwartet van hierboven het meeste pijn heeft gedaan. Vooral Robben zal voor altijd verbonden blijven aan de teen van Casillas, die Spanje redde tijdens de finale van het WK 2010. Maar daarnaast was de sluitpost een ontzettende grootheid. Net als Xavi werd hij wereldkampioen en Europees kampioen, maar de tegenstelling met de middenvelder is dat Casillas op clubgebied vooral successen boekte met Real Madrid. De cup met de grote oren werd meermaals gewonnen, evenals titels in de Primera División. Afsluiten deed Casillas bij FC Porto, helaas noodgedwongen na een hartaanval op de training. Gelukkig maakt 38-jarige keeper het inmiddels weer goed. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner