13.11.2019 15:45

Arsenal-fans betalen per seizoen meeste geld aan hun club

De Premier League is met grote afstand de meest populaire competitie ter wereld. Dat hebben de supporters van die competitie de laatste jaren ook gemerkt, want sinds het seizoen 2014/15 zijn de totale kosten die de fans maken met 31% gestegen, tot zo’n €1,5 miljard.

Dit bedrag is de totale opbrengst die alle Engelse clubs bij elkaar ontvangen over het hele seizoen. Dat blijkt uit het onderzoek van financieel platform eToro en accountantsfirma KPMG, die de kosten voor wedstrijdkaartjes voor thuis- en uitduels, het eten en drinken in de stadions, merchandise, auto- en treinvervoer en het bekijken van live duels op televisie onder de loep namen. De stijging komt vooral door de televisiegelden, wat met veertig procent is gestegen. Ook prijzen van de merchandising (21%) en de kaarten voor thuiswedstrijden (14%) zijn flink omhoog gegaan.

Vooral de supporters van het kwakkelende Arsenal FC moeten veel dieper in de buidel tasten. Die club vraagt namelijk het meeste geld van zijn supporters. In het onderzoek wordt het gemiddelde genomen van 24 wedstrijden (alle negentien thuiswedstrijden en zeker vijf uitduels). De gemiddelde fan van The Gunners is liefst €2.600 kwijt per seizoen, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer €108 per wedstrijd. De nummer twee op de lijst is verrassend genoeg Newcastle United, met name omdat de fans van The Magpies grote afstanden moeten afleggen om de uitduels te bekijken. 

Goedkoop kijken naar El Ghazi en Man City
Eveneens verrassend is de zeventiende positie van Manchester City. Dat komt vooral omdat de topclub zeer lage tarieven hanteert voor de supporters bij thuiswedstrijden. Fans van Aston Villa hebben het meest geluk, op financieel gebied dan. Sportief gezien gaat het wisselvallig, maar de club van Anwar El Ghazi verlangt ongeveer €1.869 per seizoen van een gemiddelde Villa-supporter. 

Per speelronde halen de Premier League-clubs bij elkaar ongeveer €44 miljoen op. Dat is een stuk meer ten opzichte van de overige topcompetities in Europa. De verenigingen in de Bundesliga brengen gezamenlijk €35 miljoen euro in het laatje per speelronde, terwijl de clubs uit de Spaanse Primera División €30 miljoen euro ophalen. Daarachter volgt een gaatje naar de teams uit Italië en Frankrijk.

Opbrengsten per speelronde voor clubs uit de grootste competities:

  1. Premier League – €44 miljoen
  2. Bundesliga – €35 miljoen
  3. Primera División – €30 miljoen
  4. Serie A – €15 miljoen
  5. Ligue 1 – €11 miljoen 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner