20.11.2019 10:00

België besluit cyclus als productiefste land deze eeuw

België was al lang en breed zeker van deelname aan het Europees Kampioenschap van volgend jaar, maar de ploeg van Roberto Martínez moest dinsdag nog eenmaal aantreden. Dat deed het, net zoals in de vorige duels, zeer doelpuntrijk.

In het Roi Baudouin stadion maakten de Rode Duivels gehakt van het kansloze Cyprus. Het werd liefst 6-1 voor onze zuiderburen. Christian Benteke en Kevin De Bruyne maakten allebei twee doelpunten. Hoewel België de EK-kwalificatiereeks met de volle buit heeft afgerond (dertig punten) en het meest productieve land deze eeuw was, had het graag nog twee extra doelpunten gemaakt.

Nu bleef de kanshebber op de EK-titel steken op veertig treffers. Daardoor gaat de huidige kwalificatiereeks van de Belgen de boeken in als één na productiefste land aller tijden in de kwalificatiereeks voor het Europese eindtoernooi. Als het twee treffers meer maakte, had het net als Spanje (in 1999) 42 keer gescoord. Dat is nog altijd het hoogste aantal ooit. 

Bijna net zo knap als het aantal gemaakte doelpunten is het minimale aantal goals dat België tegenkreeg tijdens de kwalificatiereeks. In tien wedstrijden hoefden Thibaut Courtois en Simon Mignolet, de sluitposten van de Belgen, slechts drie keer een bal uit het eigen net te vissen. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner