24.11.2019 15:27

Espanyol gaat als eerste Spaanse club door dubieuze grens

Espanyol speelde zondagmiddag met 1-1 gelijk tegen Getafe CF. Het openingsdoelpunt van Mata binnen drie minuten zorgde ervoor dat de Catalanen als eerste club ooit de grens van 4000 tegendoelpunten zijn gepasseerd.

Op de ranglijst aller tijden van de Primera División staat Espanyol op een fraaie zevende plaats. Alleen Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Athletic Bilbao, Valencia CF en Sevilla FC pakten meer punten in de clubgeschiedenis. Maar van de 61 clubs die ooit op het Spaanse hoogste niveau in actie kwamen, kreeg Espanyol de meeste tegendoelpunten. Liefst 4000 keer moest de doelman de bal uit het net halen. Athletic Bilbao is de runner-up met 3802 tegentreffers.

Kanttekening bij deze cijfers is wel dat Espanyol al sinds jaar en dag op het hoogste niveau actief is. Er zijn maar drie clubs (FC Barcelona, Real Madrid, Valencia) die meer wedstrijden in de Primera División speelden. Toch speelde Espayol weliswaar veel wedstrijden, het zwaar negatieve doelsaldo toont wel dat de club opvallend veel tegendoelpunten kreeg. Met -299 valt Espanyol zwaar uit de toon bij het positieve saldo van de clubs erboven op de eeuwige ranglijst.

Europees in bloedvorm
In La Liga staat Espanyol in de degradatiezone, maar in de Europa League maakt de ploeg grote indruk. Met drie zeges en één remise is de ploeg van trainer Pablo Machín - eerder dit seizoen nog Gallego - ongeslagen. Daarmee wordt nog altijd een indrukwekkende reeks voortgezet die kan tippen aan die van de meest prestigieuze ploegen uit de Europese voetbalgeschiedenis. Espanyol is al 25 Europese wedstrijden op rij ongeslagen.

De serie begon in het seizoen 2006/2007, toen de finale van de UEFA Cup werd bereikt. Ondanks dat de beker naar tegenstander Sevilla ging, werd daarin technisch gezien niet verloren doordat strafschoppen het lot van Espanyol bezegelde. Die gehele Europese campagne omvatte vijftien wedstrijden.

Al vroeg dit seizoen werd die serie voortgezet, in de voorrondes voor de Europa League. Via UMF Stjarnan, FC Luzern en Zorya Lugansk kwam de ploeg ongeslagen in de groepsfase. Daarin werden nog vier wedstrijden aan het totaal toegevoegd. De huidige reeks van 25 ongeslagen wedstrijden.

Langste ongeslagen reeksen in Europa:

  1. Espanyol (2005-2019) - 25 wedstrijden
  2. Ajax (1994-1996) - 21 wedstrijden
  3. Juventus (1969-1972) - 20 wedstrijden
  4. Paris Saint-Germain (2001-2002) - 20 wedstrijden 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner