01.12.2019 16:06

Lang in voetsporen van Groot met hattrick

Noa Lang stond zondagmiddag bij FC Twente - Ajax (2-5) voor het eerst in de basis en hij pakte gelijk groots uit. De aanvaller is pas de tweede Ajacied ooit die zijn basisdebuut bekroont met een hattrick.

In 1959 debuteerde Henk Groot in de spits bij Ajax. Tegen NAC Breda was hij direct goed voor een hattrick, waarmee hij de volledige productie voor zijn rekening nam: 3-0. Zestig jaar later heeft de legendarische Ajax-spits, zesde topscorer aller tijden en meeste doelpunten ooit in één seizoen (41), een opvolger. Lang boog hoogstpersoonlijk een 2-0 achterstand om tegen FC Twente, waar Klaas Jan Huntelaar met een dubbelklapper de score verder opvoerde: 2-5.

Vliegende start Twente
De Amsterdammers moesten flink aan de bak op bezoek bij FC Twente, dat uit de startblokken schoot. Binnen 19 minuten stond het al 2-0, via doelpunten van Keito Nakamura en Aitor. Voor het eerst sinds 15 april 2018 keek Ajax tegen een dergelijke achterstand aan, toen PSV in het stijl het kampioenschap vierde (3-0).

De schade werd echter gerepareerd, waardoor Ajax nog altijd ongeslagen is dit seizoen. Ajax was al de beste club dit kalenderjaar, maar is in dit decennium zelfs de grootste puntenpakker ooit. Al 783 punten werden sinds 1 januari 2010 bij elkaar gespeeld, meer dan elke andere club in welk decennium dan ook. Het leverde de club vijf kampioenschappen op, terwijl de basis voor een zesde is gelegd. De voorsprong op naaste achtervolger AZ Alkmaar bedraagt negen punten, maar die ploeg speelt later op de zondag nog tegen VVV-Venlo.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner