09.12.2019 13:30

Belgisch toptalent kan CL-record landgenoot breken

Voor KRC Genk staat er, behalve eer, geld en UEFA-punten, dinsdagavond niets meer op het spel in de Champions League. De Belgen, die met één punt uit vijf duels laatste in Groep E staan, spelen dan de laatste poulewedstrijd op bezoek bij SSC Napoli.

Voor één speler kan het wel eens een heel bijzonder duel worden: de zeventienjarige doelman Maarten Vandevoordt. Omdat KRC Genk-doelman Danny Vuković kampt met een blessure en zijn stand-in Gaëtan Coucke recentelijk nogal tegenviel, mocht Vandevoordt het proberen tijdens de achtste finale van de Croky Cup tegen Royal Antwerp (verlies na strafschoppen).

Ook afgelopen weekend stond hij onder de lat tijdens de 2-1 zege op Cercle Brugge in de Eerste Klasse. De tiener keepte uitstekend en werd door de supporters zelfs verkozen tot Man of the Match. Het is dus zeer aannemelijk dat oefenmeester Hannes Wolf Vandevoordt tegen Napoli opstelt in de Champions League. Daarmee zou de sluitpost een record gaan breken dat nu op naam staat van een landgenoot.

In 2017 werd de Belgische keeper Mile Svilar namelijk de jongste doelman ooit in de Champions League, toen hij namens SL Benfica speelde tegen Manchester United. Tijdens dat duel werd Svilar de schlemiel, want door zijn blunder op een schot van Marcus Rashord verloor Benfica met 0-1 (zie foto onder). Mocht Vandevoordt speeltijd tegen de Italiaanse ploeg krijgen, wordt hij degene die het record in het handen krijgt.

De jongste keepers in de Champions League:

  1. Mile Svilar – 18 jaar en 52 dagen
  2. Iker Casillas – 18 jaar en 118 dagen
  3. Nikolay Mihaylov – 18 jaar en 125 dagen
  4. Igor Akinfeev – 18 jaar en 159 dagen
  5. Adrian Šemper – 18 jaar en 246 dagen
  6. Maksim Kabanov – 18 jaar en 262 dagen
  7. Pepe Reina – 19 jaar en 61 dagen
  8. Timon Wellenreuther – 19 jaar en 77 dagen
  9. Petr Čech – 19 jaar en 121 dagen
  10. Bernd Leno – 19 jaar en 193 dagen

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner