12.12.2019 15:15

Ajax grootste kanshebber op winnen Europa League

Door de 0-1 nederlaag tegen Valencia CF werd Ajax uitgeschakeld in de Champions League. Een schrale troost voor de ploeg van Erik ten Hag is dat het nog wel Europa League speelt na de winterstop. 

En daarin blijken de Amsterdammers volgens statistieken de grootste kanshebber te zijn op de eindzege. Ajax heeft liefst negen procent kans dat het in het het Stadion Energa (Gdańsk, Polen), waar de finale op woensdag 27 mei wordt afgewerkt, de Europa League-beker mag liften. Dat percentage blijkt uit de berekening dat FiveThirtyEight, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van Soccer Predictions, heeft gemaakt. De percentages zullen wellicht wijzigen na de loting. 

Naast Ajax gelden de overige afvallers uit de Champions League ook als grote kanshebbers. Dat zijn Bayer Leverkusuen, RB Salzburg, Inter en SL Benfica. Olympiacos, Club Brugge en Shakhtar Donetsk, die eveneens als nummer drie uitstroomden vanuit het miljardenbal, wordt een stuk minder toegedicht. Van alle clubs die dit seizoen in de Europa League startten, is Manchester United met zeven procent kans de grootste kanshebber.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om te vergroten. Tekst gaat verder onder foto. 

Feyenoord minste kans
Clubs als PSV, Rosenborg BK en CSKA Moskou zijn al uitgeschakeld en kunnen dus logischerwijs op geen enkele mogelijke manier meer de finale bereiken of zelfs winnen. Van alle teams die nog in het toernooi zitten, is Feyenoord de ploeg die de minste kansen krijgt toegedicht. De Rotterdammers moeten namelijk donderdagavond winnen bij FC Porto en dan hopen dat Rangers FC wint op eigen veld van BSC Young Boys. FiveThirtyEight schat de kans op slechts 5% dat dit gebeurt, dat is dus nog minder dan dat Ajax de eindzege grijpt. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner